|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Na místě jaderné havárie ve Fukušimě se daří divoké zvěři 

Schopnost obnovy přírody vědce překvapila. Vyloučená zóna kolem místa jaderné havárie ve Fukušimě bují životem

09. ledna 2020 08:31 / Internet
 5   0
Devět let od havárie ve Fukušimě takzvanou mrtvou zónu osídlují divoká zvířata. Do místa jaderné havárie se vydal tým amerických přírodovědců z University of Georgia, kteří na místě prováděli průzkum. V radioaktivitou zasažené oblasti se podobně jako v Černobylu bez přítomnosti člověka daří divoké zvěři.

Do vyloučené zóny v okolí jaderné elektrárny ve Fukušimě, kde došlo před devíti lety k jaderné havárii, se vydal tým amerických vědců, kteří mapovali zdejší život. Na místě objevili množství divoké zvěře, které se v nepřítomnosti člověka v lokalitě líbí.

V zóně kolem Fukušimy rozmístili více než sto fotopastí a čtyři měsíce sledovali výskyt divoké zvěře. Během této doby se jim podařilo nafotit celkem 267 tisíc snímků divočáků, jelenů, lišek a mnoha dalších druhů divokých zvířat.

Podobné výzkumy byly prováděny také v Černobylu, kde došlo k havárii v roce 1986 a v obou případech byli vědci překvapeni tím, jak se na místě děsivého neštěstí daří divoké zvěři. Schopnost přírody obnovit život je tedy obdivuhodná.

„Naše výsledky představují první důkaz, že se ve fukušimské evakuační zóně podařilo úspěšně uchytit řadě živočišných druhů, které se tu potom rozšířily, a to přes radiologické znečištění,“ uvedl vedoucí výzkumu biolog James Beasley.

V oblasti Fukušimy se dokonce nyní vyskytují druhy, které byly v oblasti dříve vzácné, kvůli přítomnosti lidí. Zdaleka nejrozšířenějším tvorem v této oblasti jsou divoká prasata, která jsou velice adaptabilní v jakémkoliv prostředí. Podobně jako divočáci si neobydlená místa s vyšší radiací oblíbili také psíci mývalovití, kunovité šelmy, sobolové východní a makakové.

Z fotografií však vědci nepoznají, v jakém zdravotním stavu tato divoká zvířata jsou. Podle záběrů však zvířata vypadají zdravě a nevykazují známky žádného poškození ani mutací. Dále čtěte: (V jaderné elektrárně Fukušima se rodí další problém. Experti hledají řešení).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu