|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Během zkoušek bude společnost simulovat selhání rakety 

Společnost SpaceX bude testovat svou vesmírnou loď. Během zkoušky bude zničena

19. ledna 2020 16:05 / Internet
 1   0
Americká vesmírná společnost SpaceX bude testovat svou raketu a vesmírnou loď, aby dokázala, že jsou tyto stroje bezpečné pro dopravu osob na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Během zkoušky bude společnost simulovat selhání při startu a také unikový systém za letu.

Společnost SpaceX otestuje svou vesmírnou loď Crew Dragon, aby dokázala, že je ve spojení s vesmírnou raketou bezpečným dopravním prostředkem pro přepravu lidí. Během náročných zkoušek bude SpaceX simulovat havárii během startu a také únikový systém za letu.

Test byl původně plánován na sobotu, ale kvůli rozbouřeným vodám Atlantiku musel být odložen na neděli. Během zkoušky se krátce po startu rakety odpojí všech devět motorů, čímž bude společnost simulovat selhání při startu.

Po této etapě zkoušky se zapnou motory SuperDraco, kterými je vybavena vesmírná loď Crew Dragon, jež mají za úkol dostat loď s posádkou v co nejkratší době co nejdále od havarovaného raketového nosiče. To vše se má odehrát ve výšce 19 kilometrů nad zemským povrchem.

Inženýři očekávají, že Falcon 9 se po odpojení lodě nakonec rozpadne při působení aerodynamických sil nad Atlantickým oceánem. Loď Crew Dragon by měla dopadnout 32 kilometrů od pobřeží Floridy. SpaceX a vzdušné síly Spojených států si nanečisto zkouší i pátrací a záchranné techniky.

Pokud bude test úspěšný, SpaceX se začne připravovat na první let s lidskou posádkou. Ten se měl původně konat v létě minulého roku, museli jej však odložit kvůli nehodě. Dále čtěte: (Obří raketa Super-Heavy by mohla vzlétnout již příští rok. Brzdí ji výroba motorů).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu