|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
NASA přistála s kosmickou lodí v Novém Mexiku 

Americká vesmírná loď Starliner po neúspěšném pokusu o připojení k ISS přistála v mexické poušti

24. prosince 2019 09:23 / NASA
 8   0
V neděli přistála americká vesmírná loď Boeing CST-100 Starliner, která selhala během své zkušební mise. Kapsle, kterou pro NASA vyrábí společnost Boeing, se měla připojit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), ale nedokázala dosáhnout na oběžné dráze potřebné výšky.

Po neúspěšném pokusu o připojení k Mezinárodní vesmírné stanici se americká kosmická loď CST-100 Starliner vrátila na Zemi. Kosmická loď, kterou vyvíjí pro NASA americká společnost Boeing, přistála v neděli v Novém Mexiku. Kosmická loď nedokázala dosáhnout potřebné výšky na oběžné dráze a NASA se rozhodla kvůli technickým problémům misi ukončit.

Podle NASA se jedná o vůbec první případ, kdy přistál americký návratový modul pro posádku na pevnině. Kosmickou lodí Starliner může do vesmíru cestovat až sedm astronautů a v současné době ji NASA testuje.

Americkou kosmickou loď Starliner úspěšně vynesla do vesmíru raketa Delta V, ale krátce poté začaly problémy. Mise trvající 48 hodin měla za cíl znovu umožnit Spojeným státům dopravovat lidi do vesmíru.

Během návratu se modulu rozevřely ve výšce 1 600 metrů padáky a bezpečně dosedl na pevninu. Experti uvedli, že modul měl při průchodu atmosférou asi 25x vyšší rychlost než zvuk. 

Nyní bude NASA hodnotit, zda s kosmickou lodí uskuteční další zkušební let, nebo se spokojí pouze s opravou problému. První let této kosmické lodi s lidskou posádkou je zatím plánován na začátek příštího roku.

Boeing není jedinou společností, která pro NASA vyvíjí modul pro lidskou posádku. Kontrakt na vývoj vesmírné lodi má s NASA uzavřený také společnost SpaceX miliardáře Elona Muska. Kapsle Crew Dragon by měla podle plánů být připravena také v příštím roce. Dále čtěte: (Obří raketa Super-Heavy by mohla vzlétnout již příští rok. Brzdí ji výroba motorů).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu