|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Vesmírnou loď vynesla na oběžnou dráhu osvědčená raketa Atlas V 

Vesmírná loď Starliner nedoletěla k orbitální stanici. Spotřebovala příliš mnoho paliva

22. prosince 2019 15:59 / Internet
 4   2
Americká společnost Boeing vyslala v pátek svou zkušební vesmírnou loď Starliner k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Samotný start kosmické lodi proběhl bez chyby, ale na oběžné dráze nedosáhla potřebné výšky, a proto se nedokázala spojit s orbitální stanicí. Podle NASA spotřebovala loď příliš mnoho paliva.

Nová kosmická loď CST-100 Starliner během testovacího letu nedosáhla Mezinárodní vesmírné stanice, jak bylo plánováno. Kosmickou loď úspěšně v pátek vynesla raketa Atlas V z floridského Mysu Canaveral na oběžnou dráhu, ale v důsledku nedostatku paliva nedosáhla potřebné výšky.

Ředitel amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jim Bridenstine uvedl, že loď nesoucí zásoby pro astronauty spotřebovala příliš mnoho paliva a k ISS nedoletí v sobotu, jak bylo původně plánováno. Boeing pouze uvedl, že kosmická loď nedosáhla potřebné výšky na oběžné dráze.

Podle expertů je kosmická loď na oběžné dráze stabilizována, ale nepodařilo se spustit zážeh motoru potřebného pro napojení k ISS. Necelých pět minut po startu se horní stupeň rakety Atlas V s modulem CST-100 Starliner oddělil a vstoupil na oběžnou dráhu.

Po chvíli se odpojila i kosmická loď, ale krátce poté došlo k nečekané události, kdy se Starlineru nedařilo dostat na správnou oběžnou dráhu. Tato neočekávaná chyba by mohla ohrozit vývoj celého projektu, a proto bude předmětem pečlivého zkoumání.

NASA by chtěla tuto kosmickou loď pro dopravu astronautů využívat již v příštím roce. Od příštího roku by měla také využívat kapsli Crew Dragon, kterou vyvíjí společnost SpaceX.

V březnu úspěšně zvládla let k ISS, ale při dalším testování na zemi vybouchla. Opakovaný test v listopadu loď už úspěšně zvládla. Loď Dragon čeká pár dní po začátku roku 2020 odzkoušení únikového systému během letu. Dále čtěte: První česká exoplaneta dostala své jméno. Vzdálený svět byl pojmenován Makropulos.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu