|  TECHNIKA
ne 12. května, svátek má Pankrác, zítra Servác
Věda a technika
Nosorožec sumaterský je kriticky ohroženým druhem 

Vyhynul jeden z nejvzácnějších druhů nosorožce. Na planetě přežívá už jen hrstka těchto tvorů

25. listopadu 2019 13:50 / Internet
 1   0
Poslední jedinec nosorožce sumaterského žijicí v Malajsii uhynul. Samice, která žila v zajetí na ostrově Borneo, podlehla rakovině. Kriticky ohroženého druhu nyní na celé planetě zbývá už jen několik desítek kusů.

Na ostrově Borneo uhynul poslední kus vzácného nosorožce sumaterského, kterého na světě žije už jen několik jedinců. U samice Iman byly již před čtyřmi lety, kdy byla odchycena, zjištěny pokročilé nádory v oblasti dělohy, kterým nyní podlehla.

V Malajsii tak už nežije žádný nosorožec sumaterský a v celé oblasti je považován za vyhynulého. Letos uhynul v Malajsii také poslední samec a další samice Sabah uhynula v roce 2017. Ve volné přírodě je druh považován za vyhynulého už od roku 2017.

Iman podle vědců, kteří o ni v posledních letech pečovali, unikla smrti kvůli náhlé rozsáhlé ztrátě krve už několikrát. Biologům se ji však podařilo uzdravit a odebrat její vajíčka, které by chtěli využít pro pokus o záchranu tohoto druhu.

Malajští experti se snaží umělou reprodukcí obnovit stavy nosorožce sumaterského již od roku 2011, zatím však v této činnosti nezaznamenali větší úspěch. Populace tohoto nejmenšího nosorožce světa je tak stále ve velkém ohrožení.

Nosorožec sumaterský je na první pohled rozeznatelný tím, že jako jediný z asijských nosorožců má dva rohy. Nosorožci se kdysi toulali po celé Asii až po Indii, jejich počty ale drasticky poklesly v důsledku odlesňování a pytláctví. Z divoké přírody už tento savec téměř vymizel. Dále čtěte: (Gigantického prehistorického žraloka vyhubil nejspíše výbuch supernovy).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu