|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
V Egyptě byla objevena dvacítka sarkofágů 

V egyptském Luxoru bylo objeveno dvacet sarkofágů s neznámými hieroglyfy

17. října 2019 10:07 / Internet
 17   0
Egyptští archeologové si připsali další významný objev. V Luxoru jižně od Káhiry bylo totiž vykopáno více než dvacet starověkých sarkofágů. Dřevěné sarkofágy mohou být staré více než dva tisíce let a jedná se tak o jeden z nejvýznamějších egyptských objevů posledních let.

V egyptském Luxoru jižně od hlavního města Káhira byla objevena více než dvacítka dřevěných starověkých sarkofágů, které mohou pocházet ještě z dob, kdy byl Egypt pod perskou nadvládou. Jedná se o jeden z nejvýznamějších archeologických objevů v Egyptě za posledních několik let.

Informace o unikátním nálezu zveřejnilo egyptské ministerstvo pro starožitnosti na svém twitterovém účtu. Historicky cenné sarkofágy byly objeveny ve známé archeologické lokalitě.

Unikátní objev sarkofágů s hieroglyfy byl učiněn v thébské nekropoli, která se nachází na západním břehu řeky Nil. Tato oblast je známá tím, že v ní byly objeveny artefakty ze všech období starověkého Egypta.

Vědci zatím nevědí, jak přesně staré tyto barevné dřevěné sarkofágy jsou, protože v oblasti byly nalezeny předměty z období let 1994 až 332 před naším letopočtem. V této lokalitě se nachází také slavné Údolí králů, které je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Egyptě.

Egypt se v posledních letech snaží obnovit turistický ruch v zemi, který utrpěl v souvislosti s nepokoji během arabského jara v roce 2011. Zveřejňuje proto informace o nejnovějších nálezech s cílem přilákat turisty zpět do země. Dále čtěte: Egypt hlásí objev letošního roku. Jižně od hlavního města byla objevena neuvěřitelně stará hrobka kněze.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu