|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Seismografické přístroje budou detekovat zemětřesení v Evropě 

V Evropě vznikla rozsáhlá síť seismologických stanic. Vědci mají obavy z častějších zemětřesení

25. září 2019 14:52 / Internet
 0   0
Vědci rozmístili napříč střední a jižní Evropou rozsáhlou síť seismologických stanic kvůli obavám z častějších zemětřesení, která mohou být důsledkem globálních změn klimatu. Vědci chtějí díky přístrojům lépe předpovídat sesuvy půdy a zemětřesení, které mohou ohrožovat lidské životy.

Skrze mnoho evropských států včetně České republiky, Rakouska, Slovenska nebo Itálie vědci rozmístili síť seismologických stanic, které budou varovat před hrozícím zemětřesením nebo sesuvy půdy. Vědci se obávají že tyto geologické události budou v Evropě stále častější kvůli klimatickým změnám.

Každá z téměř šesti set seismologických stanic dokáže pokrýt území o rozloze přibližně 50 kilometrů čtverečních. Stanice jsou poměrně jednoduchá zařízení a jsou navržena tak, aby vydržela dlouhou dobu v extrémních podmínkách. Některé ze stanic jsou totiž umístěny například na vrcholcích alpských masivů.

Citlivý seismograf dokáže rozeznat bezpečně otřesy, které jsou přírodního rázu od těch, které jsou způsobeny lidskou činností. Pozná se to podle tvaru amplitudy, v databázi mají vědci uložené všechny možnosti, takže jde přesně určit původce signálu.

Seismografy v Alpách nedávno odhalily několik menších otřesů. Při zjištění chvění v zemské kůře dokáže přístroj také spočítat, v jaké oblasti může dojít k sesuvům půdy, přičemž výsledky se odesílají do Vídně, kde jsou analyzovány v laboratoři.

Díky těmto datům chtějí vědci získat přehled a lepší povědomí o událostech, jakými jsou právě například sesuvy půdy. V rámci tohoto úsilí vědci chtějí chránit lidské životy na evropském kontinentu a zabránit nadměrným materiálním škodám.

V horách totiž tají ledovce a uvolňuje se obří masa půdy a bude tak přibývat i zemětřesení také v oblastech, kde nikdy nebyly otřesy půdy zaznamenány. Dále čtěte: (Změny klimatu pustoší Zemi. Jejich dopady pocítily v loňském roce miliony lidí).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu