|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Nová loď Starship a obří raketa Super-Heavy budou průkopníci na cestě k osídlení Marsu 

Obří raketa Super-Heavy by mohla vzlétnout již příští rok. Brzdí ji výroba motorů

01. října 2019 09:15 / Internet
 10   0
Největším omezením při vývoji nové rakety Super-Heavy společnosti SpaceX je výroba motorů Raptor. Pro vývoj je potřeba sto motorů, aby mohly být zahájeny orbitální zkoušky rakety, ale jejich výroba vázne.

Elon Musk dlouhodobě usiluje o kolonizaci Marsu a v souvislosti s tím také běží několik vesmírných projektů v podobě lodi Starship a obrovské nosné rakety Super Heavy. Největší potíží při stavbě rakety se ukázala výroba samotných motorů.

Raketa Super Heavy bude osazena motory Raptor a pro zahájení orbitálních testů jich společnost SpaceX potřebuje 100. Nyní se vyrábí jeden motor za osm dní a i když se výrobce chce dostat na jeden motor za den, je jasné, že dříve než v březnu raketa startovat nebude.

Společnost SpaceX předpokládá, že nová raketa bude schopna během kolonizace Marsu vzlétnout až 4x deně. Díky tomu může společnost s 20 raketami dopravit do vesmíru ročně až 3 miliony tun materiálu. 

Samotná vesmírná loď Starship bude mít v průměru devět metrů  a délku 50 metrů, přičemž do vesmíru ji ponese raketa Super Heavy o průměru rovněž devět metrů a délce 68 metrů.

Generální ředitel SpaceX Elon Musk uvedl během večerní prezentace, že by si přál, aby se jeho kosmická loď Starship dostala na oběžnou dráhu za šest měsíců. Dále čtěte: (Evropská vesmírná agentura zabránila srážce satelitů. SpaceX nechtěla změnit dráhu).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu