|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Ledovec na Mont Blancu se trhá a ohrožuje údolí pod ním 

Ledovec na straně Mont Blancu je v pohybu. Horské chaty již byly evakuovány

30. září 2019 13:13 / Internet
 0   0
Italská strana ledovce Planpincieux na nejvyšší hoře Evropy je v pohybu a ohrožuje bezpečnost lidí. Do údolí by se podle měření mohlo utrhnout až 250 tisíc kubických metrů ledu. V oblasti již byly uzavřeny všechny pozemní komunikace a bylo evakuováno několik horských chat.

Podle italských glaciologů se dal ledovec Planpincieux na straně Mont Blanc do pohybu a hrozí jeho zřícení do údolí. Z ledovcového masivu se tak může uvolnit až 250 tisíc kubických metrů ledu.

Úřady v blízkém městě Courmayeur uzavřely všechny silnice v údolí Val Ferret a nařídily evakuaci několika horských chat. Podle místních úřadů se však jedná o preventivní opatření a sesuv ledovce by neměl ohrozit lidské životy.

Vědci zjistili že část ledovce se pohybuje směrem do údolí rychlostí 50 až 60 centimetrů za den. Vědci nejsou schopni předpovědět, kdy kolaps nastane ani zda se zřítí celý ledovec najednou, nebo se rozpadne na kusy.

V oblasti byly letos v srpnu a září zaznamenaly výrazně zvýšené teploty, které urychlují tání tamějších ledovců. Podle expertů nyní hora Mont Blanc prochází řadou výrazných změn, které souvisejí primárně s globálním oteplováním.

Nyní budou vědci ledovec monitorovat speciálním radarem, který pomocí elektromagnetických vln vytváří obraz toho, co vidí před sebou. Díky němu získají vědci přehled o deformacích, které se v oblasti vytvářejí.

Úbytek ledovců postihuje od poloviny minulého století většinu nejen alpských, ale všech evropských ledovců. Jen Švýcarsko podle výzkumů  přišlo v posledních deseti letech o 15 procent objemu svých ledovců. Pokud tento trend bude pokračovat, mohou zmizet všechny do konce století. Dále čtěte: (Satelitní snímky prozradily, co zůstalo po ikonickém islandském ledovci).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu