|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Mor v Evropě zahubil miliony lidí 

Vědci díky staré DNA zjistili, kudy se dostal do Evropy smrtelný mor

07. října 2019 12:31 / Internet
 3   0
Vědci ohadují, že takzvaná černá smrt mohla zabít více než polovinu obyvatel evropskéhho kontinentu. Když ustoupila první vlna moru, zmutovaná bakterie pravidelně sužovala celou Eurasii až do osmnáctého století, kdy byla vyhubena. Vědci však dlouho netušili, odkud do Evropy první mor přišel.

Takzvanou vstupní bránu moru do Evropy vystopovali němečtí vědci díky staré DNA. Bakterie, která mor způsobuje, se dlouhou dobu vyvíjela, ale dosud nebylo jasné, odkud do Evropy vlastně přišla.

Díky rozsáhlému výzkumu DNA se jim podařilo genetickou historii bakterie způsobující mor vypátrat na území Ruska. V Rusku se jim totiž podařilo najít kmen této bakterie, který předcházel všem  morovým vlnám v Evropě.

Mor, často zvaný také Černá smrt, způsobuje bakterie Yersinia pestis, která vyvolává žlázový, plicní a septický mor. Vědci v rámci výzkumu rekonstruovali celkem 34 genomů této bakterie ze zubů stejného počtu lidí, kteří zemřeli v Evropě.

Následnou analýzou bylo zjištěno, že bakterie se do Evropy dostala z jediného bodu na planetě, kterým je okolí města Laiševo v Povolží v Rusku. Analýza také ukázala, že bakterie se časem geneticky vyvíjela do dalších podob, které vedly k propuknutí moru mezi čtrnáctým až osmnáctým stoletím.

Vědci se domnívají, že bakterie mohla přečkávat v různých koutech Evropy v hlodavcích. Moderní potomci těchto podob bakterie nejsou známí, což by znamenalo, že zřejmě vyhynuli.

Zjištění neznamenají, že okolí ruského města bylo i epicentrem samotné Černé smrti. Bakterie se mohla vyvinout na zcela jiném místě či místech. Nejsou známy, protože na nich ještě neproběhl výzkum. Dále čtěte: (Zázračný africký strom se může stát lékem na rakovinu. Jeho mocné účinky studují vědci).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu