|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Kosatky z ruského velrybího vězení byly vypuštěny do volného moře 

Ruské úřady osvobodily poslední z kosatek, které byly nelegálně uvězněny na Dálném východě

28. srpna 2019 14:07 / Internet
 0   0
Ruské úřady velice rychle vyřešily situaci kolem nelegálního vězení kytovců na ruském Dálném východě. Společnost, která vydělává prodejem kosatek do čínských zábavních parků, totiž nelegálně zadržovala asi stovků kytovců. Nyní zařízení opustily poslední dvě kosatky.

Na ruském Dálném východě jižně od Vladivostoku byly nelegálně vězeněny kosatky, což se nelíbilo ochráncům zvířat a také ruským úřadům. Zařízení, ve kterém byla uvězněna asi stovka kytovců, bylo otevřeno a z areálu všichni kytovci vypuštěni.

Poslední dvě kosatky opustily brány vězení během minulého týdne, když byly po pětidenním transportu vypuštěny do Ochotského moře. 

Kytovci byli uvězněni ve speciální nádrži v zátoce Sredňaja, která se nachází asi 80 kilometrů jihozápadně od Vladivostoku. V zařízení bylo podle ruských úřadů 11 kosatek a 90 běluh, které byly odchyceny na volném moři.

Tyto velryby měly být poslány do aquárií převážně v Číně, ale jejich transportu zabránila vlna protestů po celém světě. Podle Výzkumného ústavu rybolovu a oceánografie Ruské federace (VNIRO) však přes veškerou snahu tři běluhy a jedna kosatka z areálu zmizely.

Poslední kosatky, samice Charju a samec Forest, a spolu s nimi šest běluh musely cestou na svobodu urazit 1 800 kilometrů. Pohyb obou kosatek bude monitorován za pomoci sledovacího zařízení. Dále čtěte: (Japonské lodě po třiceti letech vyrazily na lov velryb. Svět je pobouřen).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu