|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Mezinárodní vesmírná stanice ISS se stala místem zločinu 

NASA vyšetřuje první trestný čin, který se odehrál ve vesmíru. Co se daleko nad Zemí stalo?

25. srpna 2019 13:59 / Internet
 0   0
Americká vesmírná agentura NASA vyšetřuje vůbec první trestný čin v historii, který se odehrál mimo naši planetu. Obětí tohoto trestného činu, který se měl stát na palubě ISS, má být bývalá zaměstnankyně Air Force Summer Wordenová.

Bývalá zaměstnankyně Air Force Summer Wordenová je pravděpodobně prvním člověkem, který se stal obětí trestného činu ve vesmíru. Podle NASA, která případ vyšetřuje, se jednalo o únik informací.

Wordenová se podle vyšetřovatelů rozváděla se svou partnerkou, astronautkou Anne McClainovou, a dostala se do konfliktu v rámci péče o dítě. Přestože spolu obě ženy už delší dobu nežily, její bývalá partnerka o Wordenové věděla mnoho věcí, zejména o investicích. 

 

Wordenová proto požádala o pomoc svou banku a ta jí poskytla seznam zařízení, která se přihlašují do jejího účtu. Jedno ze zařízení bylo podle vyjádření banky registrováno na vládní agenturu NASA a Wordenová si uvědomila, že její expartnerka k účtu přistupovala i v době, kdy byla na misi na ISS.

Wordenová také uvedla, že její bývalá partnerka po konfrontaci posílala nepříjemné emaily, které měly obsahovat výhrůžky. Obvinila ji i z krádeže indentity. NASA tato tvrzení momentálně prověřuje. Obě ženy se vzaly v roce 2014 a v roce 2018 Wordenová požádala o rozvod.

Vzhledem k tomu, že Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) vlastní pět států, bylo dohodnuto, že v rámci orbitálního komplexu budou platit zákony všech zemí a budou se vztahovat k osobám podle jejich národnosti.

Pokud tedy zákony poruší občan Spojených států, budou pro něj platit zákony podle legislativy USA. Experti z NASA však tvrdí, že zatím nezaregistrovali žádný případ, ve kterém by astronaut spáchal trestný čin z vesmírné lodi. Jedná se tak o vůbec první takový případ v historii. Dále čtěte: (Turisté se poprvé v historii podívají na Mezinárodní vesmírnou stanici. NASA ji chce zpřístupnit veřejnosti).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu