|  TECHNIKA
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Věda a technika
Indická sonda dosáhla oběžné dráhy Měsíce 

Indická sonda úspěšně dokončila přechod na oběžnou dráhu Měsíce. Zvládla tak nejsložitější manévr

21. srpna 2019 06:29 / Internet
 0   0
Indická mise na Měsíc má za sebou další důležitý milník, protože sonda Čandraján-2 úspěšně dokončila jeden z nejsložitějších manévrů celé mise. Indická vesmírná agentura totiž informovala o tom, že se sonda dostala na oběžnou dráhu kolem Měsíce.

Indická sonda Čandraján-2 úspěšně dokončila nejobtížnější manévr celé mise na Měsíc. Dokázala totiž bez potíží přejít na oběžnou dráhu kolem Měsíce. O dokončení manévru informovala Indická vesmírná agentura ISRO.

Samotný přechod na oběžnou dráhu Měsíce je považován za nejsložitější manévr celé mise. Náročný manévr byl dokončen o 09.02 h místního času (05.32 h SELČ) s využitím palubní pohonné jednotky.

 

Indie má rostoucí vesmírné ambice a chce se stát čtvrtou zemí v historii, která přistane na povrchu Měsíce. Předtím to dokázala pouze Čína, USA a Rusko. Pokud i zbytek mise proběhne podle plánu, Čandraján-2 by měl na lunárním jižním pólu přistát 7. září.

Indická kosmická loď je sestavena z měsíčního Orbiteru, přistávacího modulu a lunárního robota, který je určen pro samotný průzkum. Indie do mise investovala přes 150 milionů dolarů a všechna zařízení vyvinula svépomocí.

Průzkumné vozidlo se bude pohybovat po Měsíci přibližně 14 dní. Má shromažďovat údaje o vodě, minerálech, skalních útvarech či o otřesech měsíčního povrchu a na Zemi posílat získaná data a fotografie. Dále čtěte: (Indie odstartovala novou vesmírnou misi. Stane se čtvrtou zemí, která přistane na Měsíci).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: sonda, Indie, manévr, Měsíc
Zavřít reklamu