|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Vesmírná událost rozechvěla časoprostor 

Masivní černá díra roztrhala neutronovou hvězdu. Pozorovat tuto událost je extrémně vzácné

26. srpna 2019 00:04 / Internet
 12   0
Vědci z Austrálie vůbec poprvé v historii astronomie dokázali pozorovat unikátní vesmírnou událost v podobě zániku neutronové hvězdy, kterou roztrhala sousedící černá díra. Tuto zcela mimořádnou údálost zachytilo hned několik pozemských zařízení.

Astronomové zřejmě poprvé v dějinách pozorovali, jak černá díra roztrhala sousední neutronovou hvězdu. Tuto jedinečnou vesmírnou událost zaznamenala kromě australských astronomů také další zařízení pro kosmická pozorování po celém světě.

Astronomické přístroje v USA a Itálii zachytily ve středu 14. srpna vlny v časoprostoru, které pocházely z kataklyzmatické události, která se odehrála ve vzdálenosti přibližně 900 milionů světelných let od Země.

Přestože jsou si vědci původem vln v časoprostoru jistí, žádný vizuální kontakt se jim zachytit nepodařilo. Vědcům se ale přesto naskytla jedinečná příležitost pozorovat hned tři vesmírné události v jedné. Jednalo se totiž kromě pohlcení neutronové hvězdy černou dírou také o splynutí dvou černých děr a kolize dvou neutronových hvězd.

Tato událost se odehrála před 900 miliony lety, kdy černá díra pohltila velmi hustou hvězdu, kterou vědci nazývají neutronová hvězda. Neutronové hvězdy a černé díry mají mnoho společného. Jedná se o superhusté kosmické objekty, které jsou pozůstatky mrtvých hvězd.

Vědci zatím analyzují velké množství dat, které po sobě kosmická srážka zanechala. Kromě nejpravděpodobnější teorie o pohlcení neutronové hvězdy se podle expertů také mohlo jednat o pohlcení extrémně lehké černé díry, kterou ale zatím nikde ve vesmíru vědci neobjevili.

Vědci by nikdy tuto událost nezachytili, kdyby nedošlo k objevení gravitačních vln v roce 2016. Vědci tehdy zjistili, že gravitace neboli přitažlivost se šíří ve vlnách, stejně jako například světlo, pouze s rozdílem, že se šíří chvěním prostoru. 

Gravitační vlny žádnému rušení nepodléhají a mohou přinést o okolním kosmu spoustu nových poznatků. Jejich existenci již před stoletím předpověděl známý vědec Albert Einstein. Dále čtěte: (Česká republika se úspěšně zapojila do vývoje nejsložitějšího kosmického přistroje všech dob).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu