|  TECHNIKA
čt 18. dubna, svátek má Valérie, zítra Rostislav
Věda a technika
Obrovští tučňáci žili na území dnešního Nového Zélandu 

Na Novém Zélandu žili obrovští tučňáci. Dokazuje to nový fosilní objev

17. srpna 2019 12:52 / Internet
 0   0
Nový Zéland byl v dobách před více než 60 miliony lety domovem obřích tučňáků, kteří mohli měřit více než jeden a půl metru. Dokazuje to objev nové fosilie poblíž novozélandského města Christchurch.

Poblíž novozélandského města Christchurch byla objevena fosilie dávno vyhynulého obřího tučňáka. Tento pravěký tvor, který měřil až 1,6 metru a vážil okolo 80 kilogramů, vyhynul v období před 60 miliony let. 

Vědci určili, že se jedná o jeden z druhů tučňáků, jejichž populace byla největší v době krátce po vyhynutí dinosaurů. Tito tučňáci dosahovali obřích rozměrů, protože z moří zmizely obrovské ryby a také plazi.

„Domníváme se, že živočichové se tehdy velmi rychle vyvíjeli. V těchto dobách totiž teplota vody kolem břehů Nového Zélandu byla kolem 25 stupňů Celsia, zatímco v současnosti je to pouhých osm stupňů, “ uvedl Paul Scofield, autor studie.

Tento dávný druh žil ještě v dobách Nový Zéland byl součástí Austrálie a ta byla spojena s Antarktidou. Proč tehdy tučňáci vymizeli zatím expertům není jasné, ale pravděpodobně je to kvůli mořským savcům, kteří omezovali jejich potravu.

Nově objevený druh tučňáka vědci pojmenovali Crossvallia waiparensis kvůli jeho podobě s již dříve objeveným druhem Crossvallia unienwillia, který byl v roce 2000 objeven na Antarktidě. 

Tučňáci ale nebyly zdaleka jediným obřími ptáky, kteří obývali Nový Zéland. Byly zde nalezeny fosilie například obřího orla, který byl velký jako pták Emu a nebo nedávno objeveného papouška, který dosahoval výšky až jeden metr. Dále čtěte: (Vědci objevili zcela nový druh dinosaura. Fosilie ležela třicet let bez povšimnutí v jihoafrickém muzeu).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu