|  TECHNIKA
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Věda a technika
Obrovské požáry zachvátily ruskou Sibiř a Dálný východ 

Rozsáhlé požáry na Sibiři zničily obrovské lesní plochy. Obnova může trvat celé století

06. srpna 2019 08:57 / Internet
 0   0
Obrovské lesní požáry na Sibiři, které je možné pozorovat i z vesmíru, se sice zmenšují, ale zanechaly po sobě obrovské škody. Rozsáhlá lesní území se mohou podle expertů obnovovat až sto let.

Podle ruských orgánů se požárem zasažené oblasti na Dálném východě a ruské Sibiři sice zmenšují, ale obnova zničených lesů může trvat až sto let. Ke snížení množství a rozsahu požárů výrazně přispěly zásahové jednotky, které v oblastech působily.

Podle informací, které zveřejnily ruské úřady, plameny zasáhly obrovské území o rozloze až tři miliony hektarů. Nejvíce bylo zasaženo Jajkutsko, Krasnojarský kraj a Irkutské oblasti. Nasazené složky podle úřadů uhasily až jeden milion hektarů lesa.

Během leteckého průzkumu bylo zjštěno, že většina požárů vznikla v blízkosti komunikací, a proto se úřady domnívají, že byly způsobeny neopatrnou manipulací s ohněm. Hořelo také v oblasti Tungusky, kde došlo před mnoha lety k obrovskému výbuchu meteoritu.

Vědci z Krasnojarského vědeckého centra (KNC) sibiřské pobočky Ruské akademie věd se domnívají, že lesy se po požárech na Sibiři mohou zotavit nejdříve v průběhu 60 let. V některých oblastech severské tajgy může tento proces trvat i více než sto let, uvedla tisková služba KNC.

Požáry mohou mít vliv i na světové klima. Jen v červnu se do ovzduší dostalo tolik emisí oxidu uhličitého, kolik za rok vytvoří Švédsko či Maďarsko. Požáry zvyšují i ​​teploty, které navíc tají dlouhodobě zmrzlou půdu. Vzniká tak začarovaný kruh, který napomáhá vzniku dalších požárů. Dále čtěte: Rozsáhlé požáry na Sibiři jsou viditelné i z vesmíru.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu