|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Žirafy mohou v příštích desetiletích vymizet z afrického kontinentu 

Vědci bijí na poplach: Africkým žirafám hrozí vyhynutí

23. května 2019 09:08 / Shutterstock
 0   0
Žirafy na africkém kontinentu mohou do 30 let zmizet, varují vědci v nové studii. Na vině přitom kromě pytláků může být i globální oteplování. Podle expertů totiž počty tohoto nejvyššího tvora na planetě v posledních letech značně klesají.

Vědci varují před kritickou situací afrických žiraf, kterých v posledním desetiletí značně ubývá. Na vině jsou především pytláci a lovci, ale také globální oteplování. Tento ikonický africký tvor tak může během příštích 30 let zcela vymizet z volné přírody.

Mezinárodní svaz pro ochranu přírody uvádí, že v průběhu posledních třiceti let klesly počty žiraf téměř o 40 procent na 97 500 jedinců, z nichž pouze dvě třetiny jsou dospělí. Vyhynutí těchto savců je tak krutou realitou příštích několika desetiletí.

„Během 30 let nejspíš žirafy nebudou ve volné africké přírodě k vidění. Takhle rychle se může situace změnit. Uvidíte je na soukromých farmách v Jihoafrické republice a v zoologických zahradách, ale ve zbytku Afriky žirafy nebudou,“ uvedl Francois Deacon z jihoafrické univerzity UFS.

Celkem je rozlišováno celkem devět poddruhů žiraf žijících po celém africkém kontinentu. Stavy některých jsou stabilní, jiných výrazně ubývá v závislosi na oblastech. Obecně je však žirafa klasifikována jako ohrožený druh.

Žirafy často loví pytláci. Tato zvířata jsou ceným zdrojem potravy, protože je na nich spousta masa. Žirafy jsou ale také loveny kvůli kostní dřeni a mozku pro výrobu léčivých mastí. Dalším aspektem je sportovní lov, který si platí velice bohatí lidé a v některých afrických zemích je stále povolen. Dále čtěte: (Vědci identifikovali nejstaršího tvora, který žil před více než 500 miliony lety).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu