|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Mikroplasty jsou velice nebezpečné částečky z plastového odpadu 

V Pyrenejích je stejně mikroplastů jako ve velkoměstech. Jak je to možné?

22. dubna 2019 12:41 / Internet
 0   0
Vědci jsou zděšeni novým zjištěním, které naznačuje, že v řídce obydlené oblasti Pyrenejí na hranici mezi Francií a Španělskem je téměř stejné množství nebezpečných mikroplastů jako v některých velkoměstech. Do této oblasti totiž dopadají s pomocí větru a deště.

Oblast Pyrenejí je podle nového zjištění stejně zamořená nebezpečnými mikroplasty jako například Paříž. Vědci zjistili, že tyto nebezpečné drobné částečky plastu do oblasti Pyrenejí prší z nebe tím, jak jsou unášeny vzdušnými proudy z jiných oblastí.

„Je to ohromné a současně děsivé, že jsme na této pyrenejské lokalitě našli tolik částeček plastů. Nepředpokládali jsme, že by tato studie mohla odhalit tak vysoké znečištění plastovým odpadem,“ uvedl vedoucí výzkumu Steve Allen ze Skotska, který vydal svou vědeckou studii v odborném časopise Nature Geoscience.

 

Plastový odpad je stále větším problémem, který zasahuje do životního prostředí a proniká v podobě mikroplastů do potravního řetězce. Do oceánu se každým rokem dostane více než deset milionů tun nejrůznějšího plastového odpadu a jiných umělých hmot. Další miliony tun pak zůstávají na pevnině.

Plasty se v přírodě velice špatně a dlouho rozkládají a i poté jejich částečky zůstávají v přírodě a vědci ještě stále přesně nevědí, jak rozsáhlý je ve skutečnosti vliv těchto drobných částic na životní prostředí.

Vědci tak například v letošním roce popsali, jak se mikroplasty dostávají do vnitřností živočichů, kteří žijí v hloubkách několika kilometrů pod hladinou. Jiné výzkumy zase objevily tyto částečky v tvorech žijících v daleké Antarktidě a je tedy jasné, že mikroplasty se šíří doslova celým světem. Dále čtěte: (Začal největší úklid vod oceánu v dějinách lidstva).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu