|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Mount Everest je nejvyšším vrcholem na světě 

Nejvyšší hora světa se musí přeměřit. Během zemětřesení mohla ztratit i několik metrů

12. dubna 2019 16:32 / Shutterstock
 0   0
Výška pohoří se v čase mění, a proto se tým nepálských geografů rozhodl přeměřit nejvyšší horu světa Mount Everest. Existuje totiž podezření, že během silného zemětřesení, které oblast zasáhlo před čtyřmi lety, mohl vrchol hory klesnout až o několik metrů.

Tým vědců se rozhodl po více než šedesáti letech znovu přeměřit nejvyšší horu světa Mount Everest, která se nachází v Himalájích. Měření budou geografové provádět pomocí GPS.

Podle některých expertů se totiž vrchol mohl propadnout až o několik metrů během silného zemětřesení, které oblast zasáhlo v roce 2015. Nejmodernější technologie tuto spekulaci potvrdí nebo vyvrátí.

Čtveřice geografů se na tento nelehký úkol chystá již druhým rokem, během kterých podstoupila řadu tréninků a příprav na tento velice náročný výstup. Dva z nich spolu se skupinou šerpů vyšplhají až na osmikilometrový vrchol, aby získali GPS data.

Tato data pak dešlou kolegům do základního tábora, kteří budou provádět samotné měření. Díky moderním technologiím vědci předpokládají, že budou schopni výšku hory změřit s přesností na jeden centimetr.

Poslední měření Mount Everestu bylo provedeno v roce 1954, kdy vědci naměřili výšku 8 848 metrů. Toto měření ale nebylo zcela přesné a experti se již léta dohadují o tom, že hora může být vyšší.

Po posledním zemětřesení z roku 2015 se část vědců naopak domnívá, že hora mohla výrazně klesnout, a to až o několik metrů kvůli posunu tektonických desek. Již brzy se tedy dozvíme skutečnou výšku nejvyšší hory světa. Dále čtěte: (Změny klimatu pustoší Zemi. Jejich dopady pocítily v loňském roce miliony lidí).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu