|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Raketa Falcon Heavy je nejsilnější raketou současnosti 

Raketa Falcon Heavy poprvé v historii pokořila trojité přistání

13. dubna 2019 14:29 / Internet
 0   0
Z floridského Mysu Canaveral v pátek odstartovala nejvýkonnější raketa současnosti Falcon Heavy. Jejím úkolem bylo vynést na oběžnou dráhu saúdskoarabskou telekomunikační družici Arabs 6A.

Během pátečního startu vynesla raketa americké společnosti SpaceX na oběžnou dráhu saúdskoarabskou telekomunikační družici Arabs 6A. Raketa Falcon Heavy také poprvé v historii svých letů pokořila trojí přistání.

Nejsilnější raketa současnosti Falcon Heavy uskutečnila svůj první testovací let loni v únoru, kdy vynesla do vesmíru červený Tesla Roadster, který poté obíhal po oběžné dráze kolem Slunce.

 

V pátek přibližně osm minut po startu přistály v areálu Mysu Canaveral dva pomocné stupně rakety včetně centrálního stupně, a jedná se tak vůbec poprvé o tento typ přistání. Centrální část rakety přistála na plošině v oceánu asi 645 kilometrů od floridského pobřeží.

Během loňského přistání se centrální stupeň zřítil do oceánu, protože chybělo palivo pro jeho správné navedení a zpomalení. Na hladinu oceánu narazil zhruba sto metrů od přistávací plošiny rychlostí přibližně 500 kilometrů za hodinu.

Raketa Falcon Heavy je nejsilnější raketou současnosti a druhou nejsilnější raketou v historii. Nejsilnějším strojem všech dob je raketa Saturn V americké NASA. Dále čtěte: Při startu rakety je v okolí stovek metrů obrovský žár. Důkazem je tento zdevastovaný fotoaparát.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu