|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Oumuamua je neznámějším objektem přicházejícím z mezihvězdného prostoru 

Vědci zkoumali tělesa z jiných galaxií. Pro poznání vesmíru mohou mít výsledky zásadní význam

19. dubna 2019 12:40 / Internet
 0   0
Před několika lety dopadl na Zemi těleso z jiné Sluneční soustavy. Vědce tato událost inspirovala k výzkumu, během kterého se zaměřili na dráhy podobných objektů vstupujících do zemské atmosféry. Tento výzkum může sehrát klíčovou roli při poznávání mezihvězdného prostoru.

Lidstvo zatím není schopné efektivně zkoumat mezihvězdný prostor za pomoci teleskopů, ale vědci se díky novému výzkumu mohou přeci jen lecos dozvědět. Vědci z Harvardu totiž zkoumají tělesa, která přicházejí z těchto částí vesmíru a vstupují do zemské atmosféry.

Jeden z významných objektů tohoto typu vstoupil do atmosféry Země v roce 2014. Tyto události jsou poměrně vzácné a mají obrovský vědecký potenciál, protože mohou na Zem přinést velice cenné informace.

„Většina toho, co spadne na Zemi, je ze Sluneční soustavy a obsahuje stejné materiály, z nichž je složený náš hvězdný systém. Mezihvězdné objekty pocházejí z jiného zdroje a pro vědce je to jako objevit zprávy v lahvi pocházející ze vzdálené cizí země,“ uvedl jeden z autorů studie profesor Abraham Loeb.

Vědci z Loebova týmu se zabývali výzkumem objektů vstupujících do atmosféry Země a zaměřili se zejména na dráhy a úhly, pod kterými do atmosféry vstupují. Jedním z těles byl také meteor, který proletěl atmosférou a dopadl poblíž Papuy Nové Guiney. Toto těleso mělo všechny parametry, které vědci potřebují pro to, aby mohli určit, že pochází z obrovské dálky.

Pozorování těles z mezihvězdného prostoru je velice vzácné, protože jejích let vesmírem může trvat i stovky milionů let. Vědci také netuší, odkud přesně pochází a nedokáží zatím určit ani stáří takových objektů.

Někteří vědci se přitom domnívají, že právě tělesa z mezihvězdného prostoru mohla mít zásadní vliv na vznik života na Zemi. Mohou totiž obsahovat bakterie, nebo jiné organizmy, které dokáží přežít v drsných vesmírných podmínkách.

Těleso, které dopadlo na Zemi v roce 2014, je vůbec prvním, u kterého jsou si vědci jisti, že nepochází z naší soustavy. Vědci předpokládají, že taková tělesa mohou na naši planetu dopadat v intervalu přibližně jednou za deset let. Další podobné těleso poměrně těsně minulo Zemi před dvěma lety. Jednalo se o zvláštní vesmírný objekt s názvem Oumuamua, který byl poprvé identifikován teleskopem Pan-STARRS 1 na Havaji.

Při bližším výzkumu asteroidu vědci zjistili, že těleso se pohybuje poměrně pomalu a z výpočtů pak spočítali jeho dráhu. Díky tomu byli experti schopni s jistotou prohlásit, že tento vesmírný poutník nepochází z naší soustavy. Dále čtěte: (Vědci objevili uvnitř meteoritu něco naprosto fascinujícího, co nikdy předtím neviděli).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu