|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Maska vytesaná z kamene byla používána k dávným rituálům 

V Izraeli poprvé ukázali tajemnou masku z kamene. Je stará devět tisíc let

29. listopadu 2018 17:22 / Internet
 31   0
Archeologové v Izraeli poprvé veřejnosti ukázali kamennou masku, jejíž stáří bylo určeno na devět tisíc let. Masku objevil osadník, který se procházel po západním břehu Jordánu. Podle tamních úřadů se jedná o jednu z nejstarších masek používaných k rituálům.

Veřejnosti byla vůbec poprvé od svého objevení představena unikátní obřadní maska, která byla v loňském roce objevena na západním břehu Jordánu. Maska pochází z neolitického období, kdy se lidstvo pomalu začalo transformovat od lovců a sběračů k zemědělcům a složitějším kulturám.

Těchto masek bylo v minulosti objeveno již několik, ale tato je se stářím devět tisíc let jednoznačně nejstarší. Expertům stále není jasné, k jakým rituálům byly tyto masky používány. 

Maska z narůžovělého vápence byla objevena na poli koncem loňského roku. Od doby, kdy byla objevena, archeologové na místě pracují, aby zjistili pravost a původ artefaktu. Do této doby bylo na světě objeveno asi 15 jiných podobných masek z období neolitu. 

Tyto masky mají obrovskou hodnotu, a proto se často stávají cílem zlodějů, které za ně na černém trhu mohou dostat až jeden milión dolarů. Tyto pak končí většinou v rukou soukromých sběratelů.

Některé z nalezených masek mají na okrajích otvory, ale není dokázáno, že byly skutečně nošeny na obličejích. Mají totiž tvar, který na lidský obličej příliš nepasuje. Experti proto soudí, že mohly být používány pro posmrtné rituály a nasazovány na tváře zemřelých. Dále čtěte: (V Praze byly objeveny zbytky středověké tvrze ze 14. století. Na místě probíhají archeologické práce).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: maska, kámen, Izrael, rituál
Zavřít reklamu