|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Šikmá věž v Pise se pomalu narovnává 

Legendární šikmou věž v Pise zachránily nejmodernější technologie. Kolaps už jí nehrozí

04. prosince 2018 12:48 / Shutterstock
 0   0
Nejnovější měření, které vědci pravidelně provádí, prokázaly, že šikmá věž v Pise se začíná rovnat. Za neznatelným napřímením této historické stavby stojí roky práce těch nejlepších inženýrů a vědců z celého světa. Místní se však obávají, aby nepřišli o svou originální památku, která přitahuje obrovské množství turistů.

Výsledky měření naznačují, že se vědcům a inženýrům za pomoci moderních technologií podařilo o malý kousek napřímit sedmapadesátimetrovu šikmou věž v Pise, které ještě před několika lety hrozil kolaps. 

Věž sice i po úspěšném zásahu zůstává nahnutá, a tedy turisticky zajímavá, ale vykazuje mnohem větší stabilitu než dříve. Podle odborníků se věž stále napřimuje a bude trvat mnoho let, než se tento proces zastaví.

Tato unikátní světová památka vznikla v roce 1173 jako symbol přímořského města Pisa. Věž však byla postavena na velice nestabilním a měkkém podloží, a proto se krátce po svém dostavení díky své výšce začala naklánět.

Nejhorší stav nastal v roce 1990 kdy se věž naklonila tolik, že musela být z bezpečnostních důvodů pro návštěvníky uzavřena. Tehdy činil náklon neuvěřitelných 4,5 metru mezi patou stavby a jejím vrcholem a věž se mohla prakticky kdykoliv proměnit v hromadu trosek.

Tehdy se město rozhodlo tuto jedinečnou památku zachránit za pomoci instalace velkého množství trubek do podzemí v části, ze které se stavba odklání. Další fází projektu bylo opatrné odebírání měkké půdy, kterou inženýři nahradili tvrdším podložím. Díky této složité operaci se podařilo získat něco málo přes půl stupně náklonu. 

Mezi léty 1993 a 2001 se věž díky angažmá největších světových kapacit podařilo narovnat o 41 centimetrů a o další 4 centimetry do součastnosti. Na projektu se například podílel italský inženýr s polskými kořeny Michele Jamiolkowski, který má na úspěšném napřímení největší zásluhu. 

Celková hmotnost věže je 14 500 tun a vědci proto pro pochopení jejího chování museli použít řadu nejmodernějších technologií, jako jsou lasery a řadu speciálních senzorů. S postupem času tak přišli na mechanismus, který věž uvádí do pohybu, přičemž největší podíl na jejím pohybu měla její jižní stěna, která se ohřívala a rozpínala. Dále čtěte: (V Izraeli poprvé ukázali tajemnou masku z kamene. Je stará devět tisíc let).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu