|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Archeologické práce na jinonickém zámku 

V Praze byly objeveny zbytky středověké tvrze z 14. století. Na místě probíhají archeologické práce

24. listopadu 2018 16:59 / Internet
 377   1
Zachovalé zbytky tvrze z 14. století se podařilo objevit během rekonstrukce objektu jinonického zámku. Tvrz je podle archeologů jednou z nejzachovalejších, které byly na území hlavního města objeveny. Během vykopávek byl také nalezen zbytek unikátní mostní konstrukce.

Unikátní objev se podařil během rekonstrukce jinonického zámku v Praze, kde archeologové odkryli velice zachovalé zbytky středověké tvrze. Tato tvrz je podle památkářů jednou z nejzachovalejších, které byly na území Prahy objeveny. Součástí nálezu je také unikátní mostní konstrukce

O objevu základů starověké stavby, která vznikala v několika fázích a je spojena s osobnostmi, které působily v okolí dvora Jana Lucemburského či Karla IV., informovala developerská společnost na svých stránkách.

„Starší část nalezeného panského sídla spadá do období počátku 14. století, mladší část je potom spojena s obdobím kolem roku 1350. Nejmladší fáze zkoumaného areálu spadá do širší doby husitské revoluce, kdy objekt náležel Starému Městu pražskému,“ uvedl Tomasz Cymbalak, vedoucí archeologického výzkumu a pracovník Národního památkového ústavu.

Součástí tvrze je také přibližně pětimetrový vodní příkop, který překlenovala dvojice dřevěných mostních konstrukcí. Vodní příkop byl spolu s takzvanou vlčí jámou součástí obranného systému.

První zmínky o tomto místě pocházejí z roku 1088, kdy na místě stál původní dvorec. Samotná tvrz, která byla zničena během třicetileté války, pak pochází až z roku 1621. Do roku 1945 areál zámku vlastnili Schwarzenbergové a později se stal vlastnictvím státu. Dále čtěte: (Vědci přišli na unikátní způsob, jak proměnit nehostinnou poušť v úrodnou krajinu).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu