|  STYL
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Zdraví
Některé potraviny by měly být pro kardiaky tabu 

Vypadají nevinně, ale pořádně škodí. Potraviny, na které by měli kardiaci zapomenout

06. května 2019 14:40 / Shutterstock
 0   0
Sodík v nadměrném množství škodí srdci. A nedostáváme jej do těla pouze přisolováním pokrmů. Škodí i tzv. slaná šestka, tedy potraviny s nejvyšším obsahem tohoto prvku.

Nadbytek sodíku v organizmu se spolu s dalšími faktory podílí na zvyšování krevního tlaku, což představuje riziko například pro cévní mozkovou příhodu nebo srdeční onemocnění.

Podle statistik přitom tělu denně dodáváme víc než dvakrát tolik sodíku, než potřebujeme. Podle doporučených standardů by denní příjem neměl překročit 2 300 mg za den. Americká kardiologická asociace dokonce doporučuje nepřekračovat hranici 1 500 mg.

Jaké potraviny řadíme do slané šestky?

Pečivo

Pojídání chleba a jiného pečiva může být zrádné, protože se nezdá příliš slané. Ve skutečnosti ale jeden krajíc chleba obsahuje až 230 mg sodíku, tedy až 15 procent denního příjmu. A málokdy si na chleba nic dalšího, tedy i další sodík, nepřidáme.

Masné produkty 

Studené masné produkty obsahují velké množství soli, která se do nich přidává pro své konzervační vlastnosti.

Pizza

Pizza se stala oblíbenou součástí jídelníčku lidí po celém světě. Kromě toho, že je pizza kalorickou bombou, obsahuje ale i vysoké množství sodíku.

Drůbeží maso

Množství sodíku v drůbežím mase samozřejmě záleží na způsobu přípravy. Největší množství najdeme ve smažených kuřecích nugetkách. Pouhých sto gramů může obsahovat až 600 mg sodíku.

Polévka

Při přípravě polévky se může postupně odpařovat voda, množství soli se ale nezmění. Pokud s tím nepočítáte, můžete pak v jedné porci dostat do těla poměrně značné množství soli. Ještě bohatší na obsah soli jsou polévky ze sáčku nebo konzervy. Vždy se proto ujistěte, kolik soli je v nich obsaženo.

Sendviče, obložené chleby

Jelikož do „slané šestky“ patří pečivo i masné výrobky, nepřekvapí, že sendviče vyrobené z těchto ingrediencí, budou také obsahovat velké množství soli.

Bez sodíku se rozhodně neobejdeme. V dnešní době je však problém, že soli jíme příliš mnoho, a škodíme tak cévám a srdci. Mít na paměti „slanou šestku“ je tedy rozhodně na místě. Není sůl jako sůl. Co to zkusit zdravě.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu