|  STYL
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Zdraví
Je škoda vyhazovat avokádovou pecku do koše 

Nevyhazujte pecku z avokáda. V kuchyni vám udělá ještě službu

28. dubna 2019 08:05 / Shutterstock
 0   0
O tom, že avokádo patří mezi nejzdravější druh ovoce, ví dnes asi každý. Ale věděli jste, že i pecka obsahuje mnoho živin. A dokonce více než samotné avokádo.

Konzumace avokáda je našemu zdraví velmi prospěšná. Je plné živin a zároveň vynikajícím zdrojem zdravých tuků. Mnozí odborníci avokádo označují za superpotravinu a jeden z vůbec nejzdravějších plodů vůbec.

Většina lidí po jeho rozpůlení vybere lahodnou dužinu a pecku zahodí. Pokud je to i váš případ, děláte velkou chybu. Pecka totiž obsahuje více živin, než samotné avokádo. Podle odborníků se více než 70 procent antioxidantů nachází právě v jádru. Pecka obsahuje i velké množství polyfenolů, které se nacházejí například v zeleném čaji. 

Avokádová pecka je doslova výživová bomba

  • Posílí obranyschopnost vašeho organismu a může sloužit jako účinná prevene proti rakovině - to vše díky vysokému obsahu antioxidantů.
  • Má protizánětlivé účiny a pomůže vám, potřebujete-li se rychle uzdravit.
  • Jde o dobrý zdroj luteinu, proto pomáhá při problémech se zrakem, nebo těm, kdo své oči hodně namáhají (třeba u počítače).
  • Obsahuje značné množství kyseliny listové, což je důležitá informace především pro těhotné ženy. Právě kyselina listová je nepostradatelná pro správný vývoj miminka.
  • Obyvatelé Jižní Ameriky používají avokádové jádro k léčbě úplavice a gastro problémů.

Jak pecku použít?

Avokádovou pecku musíte před konzumací rozemlít na prášek. Budete k tomu potřebovat opravdu dobrý mixér, který si poradí i s tvrdou peckou. Kuchaři mají pro práci s peckou z avokáda malý trik: před mixováním ji vloží do plastového sáčku a paličkou na maso ji trochu rozdrtí. Chcete-li prášek z avokádové pecky začlenit svého jídelníčku, zkuste ho přidat do svých oblíbených smoothie, krémů, omáček nebo dresingů. Co budete na smoothie potřebovat?

Co budete potřebovat?

  • šálek vody
  • jeden zralý banán
  • 2 hrsti čerstvého špenát
  • ½ jablka
  • 1 avokádo
  • drť z pecky avokáda
  • kousek zázvoru
  • šťáva z půl citronu

Náš tip: 

Prášek z avokádové pecky můžete využít i pro krásu. Přidejte do vašeho oblíbeného krému a použijte jako přírodní peeling. (Dále čtěte: I super zdravé avokádo vám může pořádně uškodit. Kdo by měl na tuto pochoutku raději zapomenout).

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu