Nevyhazujte pecku z avokáda. V kuchyni vám udělá ještě službu
Konzumace avokáda je našemu zdraví velmi prospěšná. Je plné živin a zároveň vynikajícím zdrojem zdravých tuků. Mnozí odborníci avokádo označují za superpotravinu a jeden z vůbec nejzdravějších plodů vůbec.
Většina lidí po jeho rozpůlení vybere lahodnou dužinu a pecku zahodí. Pokud je to i váš případ, děláte velkou chybu. Pecka totiž obsahuje více živin, než samotné avokádo. Podle odborníků se více než 70 procent antioxidantů nachází právě v jádru. Pecka obsahuje i velké množství polyfenolů, které se nacházejí například v zeleném čaji.
Avokádová pecka je doslova výživová bomba
- Posílí obranyschopnost vašeho organismu a může sloužit jako účinná prevene proti rakovině - to vše díky vysokému obsahu antioxidantů.
- Má protizánětlivé účiny a pomůže vám, potřebujete-li se rychle uzdravit.
- Jde o dobrý zdroj luteinu, proto pomáhá při problémech se zrakem, nebo těm, kdo své oči hodně namáhají (třeba u počítače).
- Obsahuje značné množství kyseliny listové, což je důležitá informace především pro těhotné ženy. Právě kyselina listová je nepostradatelná pro správný vývoj miminka.
- Obyvatelé Jižní Ameriky používají avokádové jádro k léčbě úplavice a gastro problémů.
Jak pecku použít?
Avokádovou pecku musíte před konzumací rozemlít na prášek. Budete k tomu potřebovat opravdu dobrý mixér, který si poradí i s tvrdou peckou. Kuchaři mají pro práci s peckou z avokáda malý trik: před mixováním ji vloží do plastového sáčku a paličkou na maso ji trochu rozdrtí. Chcete-li prášek z avokádové pecky začlenit svého jídelníčku, zkuste ho přidat do svých oblíbených smoothie, krémů, omáček nebo dresingů. Co budete na smoothie potřebovat?
Co budete potřebovat?
- šálek vody
- jeden zralý banán
- 2 hrsti čerstvého špenát
- ½ jablka
- 1 avokádo
- drť z pecky avokáda
- kousek zázvoru
- šťáva z půl citronu
Náš tip:
Prášek z avokádové pecky můžete využít i pro krásu. Přidejte do vašeho oblíbeného krému a použijte jako přírodní peeling. (Dále čtěte: I super zdravé avokádo vám může pořádně uškodit. Kdo by měl na tuto pochoutku raději zapomenout).