|  STYL
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Zdraví
Kumys je kvašené koňské mléko a téměř posvátný nápoj kyrgyzského národa 

Trápí vás žaludeční problémy? Zkuste kvašené koňské mléko

29. dubna 2019 09:47 / Shutterstock
 0   0
Slyšeli jste někdy o nápoji kazašských pastevců zvaný kumys? Mnozí zřejmě ne, protože lidová medicína z těchto končin se u nás netěší velké popularitě. A je to škoda, protože mnohé lidové recepty dokáží léčit nejedno onemocnění lépe než naše moderní farmaceutické léky.

Kumys je kvašené koňské mléko a téměř posvátný nápoj kyrgyzského národa, který pomáhá při žaludečních potížích.V minulosti se u Kazachů a Kyrgyzů udržovala tradice podávání kumysu. Například pro hosty byl určen kumys od tříleté klisny, a pro bojovníky zase kumys vyrobený z mléka pětileté klisny, které mělo lehce nahořklou chuť.

Jak chutná kumys?

Kumys má nakyslou až štiplavou chuť, která se dá srovnat s acidofilním mlékem. Je výživný a spolu s pečivem tvoří základní stravu tamějších pastevců. Jeho příprava byla v minulosti velmi důležitá. Pastýři věřili, že když je měsíc v úplňku, klisny si vyberou nejlepší trávy a byliny, které se otevírají pouze při měsíčním světle. Koňské mléko je pak jako med a kumys je léčivý. Ale když měsíc couvá zpět, mléko se zhoršuje a kumys je dobrý jen na uhašení žízně. Jak se takový kumys vyrábí?

Výroba domácího kumysu

  • 2 až 3 polévkové lžíce hnědého cukru nebo medu
  • 2 až 3 polévkové lžíce kefíru
  • 1 litr mléka (plnotučné nebo nízkotučné)
  • 1 čajová lžička droždí
  • 2 až 3 dcl čisté vody

Postup

  • Ohřejte vodu. Ne do bodu varu, pouze na mírně vlažnou teplotu
  • Vlažnou vodu přelijte do sklenice s cukrem nebo medem a rozmíchejte
  • Následně do velké skleněné nádoby nalijte mléko pokojové teploty
  • Do mléka nalejte připravenou cukrovou (medovou) vodu a přidejte kefír
  • Nakonec přidejte droždí a vše důkladně promíchejte.
  • Nádobu překryjte látkou, upevněte gumičkou a uložte na teplé místo, aby mohla probíhat fermentace.

Fermentace trvá přibližně týden. Za ten čas se v nápoji vytvoří bublinky oxidu uhličitého a alkohol. Obsah alkoholu bude v rozmezí 2 až 5%, v závislosti na množství přidaného cukru. Po ukončení fermentace přelijte nápoj do menších uzavíratelných lahví a uskladněte v chladničce.

Užívání

Nápoj se doporučuje užívat třikrát denně po 1 dcl alespoň 30 minut před jídlem. Kúra by měla trvat přibližně dva týdny. Jelikož kumys obsahuje i alkohol, není možné řídit přibližně dvě až tři hodiny. Po konzumaci by se vám mělo výrazně zlepšit trávení a měly by ustoupit i problémy se žaludkem a střevy. Kumys je navíc nutričně extrémně bohatý. Tělu dodá vitamíny A, D, E C, B1, B2, mnohé minerály, probiotické bakterie a enzymy. (Dále čtěte: Největší záludnost rakoviny žaludku. Jak poznáte, že jste onemocněli právě vy).

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu