V jednom hrnku kopec vitaminů a minerálů. Přírodní lék, který opravdu funguje
Už za dob starých mořeplavců nesmělo kysané zelí chybět na žádné mnohaměsíční plavbě. Nakrouhané naložené listy bílého zelí dodávaly námořníkům sílu při těžké práci a chránily posádku před obávanými kurdějemi. Také dnes může kysané zelí prokázat našemu tělu nejednu službu.
Přednosti kysaného zelí
Kysané zelí je hlávkové zelí, které projde procesem fermentace. Ta změní strukturu a chuť produktu. Hlavně ale způsobí, že kysané zelí získá velké množství zdraví prospěšných látek.
Co obsahuje hrnek kysaného zelí?
- sedm gramů sacharidů
- pouhé dva gramy cukru
- deset procent denní dávky vitaminu C
- jedenáct procent doporučené denní dávky vitaminu K
- po pěti procentech doporučené denní dávky vitaminu B6 a kyseliny listové
- dvacet procent denní dávky sodíku. Najdeme tam i železo a mangan, draslík, proteiny a hlavně probiotika, která jsou podstatná pro správné fungování zažívání, imunity, ale také nervové soustavy.
Na co kysané zelí pomáhá?
- Díky svému obsahu vitaminu C, vitaminu B6 a kyseliny listové drží zelí na uzdě hladinu homocysteinu a tvoří tak klíč k pevnému zdraví a dobré imunitě vůči prakticky všem nemocem.
- Rozhodně zelí udržuje správnou funkci střev, odstraňuje problémy s pokožkou, nadýmáním, zácpou, únavou a další nemoci, které jsou navázané na špatně fungující střeva.
- Reguluje hladinu cholesterolu.
Ideální po léčbě antibiotiky
Zvýšenou pozornost bychom proto měli věnovat konzumaci zelí zvlášť po nasazení antibiotik, která sice mohou pomoci našemu tělu v boji se zlými bakteriemi, ale současně obvykle vytlučou i bakterie zdravé.
Proti nádorovému bujení
Kysané zelí má pozitivní vliv i jako ochrana před některými typy nádorového bujení. Vychází se přitom ze studie, která prokázala, že zvýšený přísun Lactobacillu reuteri, který je obsažen v kysaném zelí, v kefíru a v jogurtech vede k ovlivnění produkce imunitních buněk, které jsou schopné likvidovat některé nádorové buňky. Příkladem může být rakovina prsu, ale i další typy nádorů, jako je rakovina jater, střev a plic.
Lék na oči a kůži
Kysané zelí obsahuje i vitamin A, takže působí pozitivně na oči. Funguje též jako silný antioxidant. Proto pomáhá vylučovat z těla volné radikály a udržuje tak naše tělo a obzvlášť oči a kůži mladší a zdravější.
Zatočí se záněty
Další oblastí, kterou kysané zelí přímo ovlivňuje, jsou různé záněty v těle. Budou nás tedy méně bolet klouby a ovlivní se opět i některé druhy rakoviny, které vznikají na základě vleklých zánětlivých procesů.
Jak zelí konzumovat a kolik
Kysané zelí je zdravé syrové i vařené. Je jasné, že vařené zelí ztrácí svůj obsah vitaminů, takže určitě stojí za to zařadit kysané zelí do jídelníčku v čerstvé podobě. Pro dosažení pozitivního vlivu na naše zdraví stačí už několik lžic denně. Jestliže vám zelí chutná, pak si ho můžete dát i více. Nezapomínejte, že obsahuje dost soli. Není proto vhodné dávku přehánět a je zase dobré sůl v jiných pokrmech ubrat. Zelí nedoslazujte a samozřejmě nedoplňujte knedlíky a dalšími potravinami, které naše zdraví ničí. (Dále čtěte: Konec vylévání vody ze zelí! Její neuvěřitelné vlastnosti vás dostanou).