Trápí vás vysoký krevní tlak? Sáhněte po čokoládě
Za blahodárnými účinky hořké čokolády stojí bohatý výskyt flavonoidů v kakaových bobech a ve výrobcích z nich. Flavanoidy jsou známé pro své antioxidační působení. Celkem k nim patří asi 60 látek, které mají většinou kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy, které regenerují a zpevňují. Čokoláda a kakao patří k nejvíce falšovaným potravinám. Více o tomto tématu v našem jiném článku.
Výzkum ukázal, že pozitivní účinky kakaa do značné míry souvisí s obsahem látky epikatechin, která se v kakau ve velkém množství nachází. Kromě kakaa ji obsahují v menší míře i v jablka, zelený čaj a červené víno.
Účinky epikatechinu se pozitivně prokázaly u dospělých potkanů. U zvířat s vysokým krevním tlakem se výrazně snížil krevní tlak a zlepšila se funkce cévní stěny až na úroveň zdravých jedinců s normálním krevním tlakem.
Co obsahuje kvalitní čokoláda?
- 30 g hořké čokolády obsahuje okolo 160 kcal
- tuky tvoří 12 g
- proteiny 2,2 g
- sacharidy 13 g
- vláknina 3g
- vitaminy ze skupiny B
- vitamín K
- minerály a stopové prvky jako mangan, měď, železo, hořčík, fosfor
- v menších množstvích je obsažen i vápník, draslík, zinek a selen
Odborníci zdůrazňují, že je mnohem zdravější konzumovat hořkou čokoládu, neboť mléko může snižovat vstřebávání epikatechinu a mléčná čokoláda s nízkým obsahem kakaa proto nemá na organismus pozitivní účinky.
Pokud se tedy rozhodnete zpříjemnit si den čokoládou, sáhněte vždy raději po hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa, nízkým obsahem cukru a bez mléka.