|  STYL
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Zdraví
Červená řepa je doslova vitaminová bomba 

Trápí vás nedostatek vitaminů? Sáhněte po osvědčené potravině, která dokáže zpomalit i nástup demence

09. března 2018 10:10 / Shutterstock
 20   0
Červená řepa je cenným zdrojem železa, proto její konzumace prospívá jedincům trpícím anémií neboli chudokrevností. A přitom je stále opomíjená a dlouhou dobu byla dokonce z naší kuchyně vytlačována.

Jedinečnost červené řepy

Barviva, která červená řepa obsahuje, jsou silnými antioxidanty, které brání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a zároveň vykazují protizánětlivé a detoxikační účinky. Právě díky těmto vlastnostem může červená řepa nejen chránit buňky proti vzniku nádorového bujení, ale zároveň urychlit detoxikaci. Udělejte si z řepy nápoj, který pomáhá v boji se zákeřnou chorobou.

Červená řepa je také velmi prospěšná zejména pro kardiovaskulární systém. Bylo prokázáno, že konzumace šťávy z červené řepy má díky vysokému obsahu dusičnanů dva významné fyziologické účinky na lidský organismus. Za prvé rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a umožňuje větší průtok krve a za další ovlivňuje svalové tkáně, čímž se snižuje množství kyslíku potřebné pro svaly v průběhu fyzické činnosti.

Kombinované účinky mají výrazný dopad na provádění fyzických aktivit tím, že zvyšují toleranci vůči zátěži. Šťáva z červené řepy také zvyšuje průtok krve do mozku, což může u starých lidí zpomalovat postup demence. 

Jaké jsou další léčivé účinky červené řepy?

  • Podporuje tvorbu vazivových tkání
  • Zpevňuje kůži
  • Zesiluje stěny cév
  • Posiluje kosti
  • Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku
  • Podporuje růst buněk
  • Zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin
  • Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem
  • Podporuje vylučování vody a kyselin z těla
  • Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu

Řepa je rovněž cenným zdrojem železa. Proto se její konzumace doporučuje jedincům trpícím anémií.

Řepa odvede výbornou službu i při regulaci vaší hmotnosti. Má velmi nízký obsah kalorií, obsahuje nulové množství cholesterolu a velmi málo tuků. Její výživová hodnota vychází zejména z vlákniny, vitaminů (A, beta-komplex – kyselina listová, B3, B5, B6 a B12, C), minerálů (železo, mangan, sodík, hořčík) a již zmíněných antioxidantů. O další potravině, kterou směle můžeme nazvat vitaminovou bombou, jsme psali zde.

Zkrátka červená řepa je doslova vitamínová bomba pro vaše tělo a je dobré ji pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu