|  STYL
po 1. července, svátek má Jaroslava, zítra Patricie
Zdraví
Víte, že rýže obsahuje nejvíce škodlivého arsenu ze všech potravin?  

Jak správně připravit rýži, aby obsahovala minimum škodlivých látek

18. března 2018 08:16 / Shutterstock
 313   4
Za všechno může průmysl. V důsledku průmyslové výroby se zplodiny s obsahem arsenu dostávají až do atmosféry, odkud se v podobě dešťové vody dostanou do půdy. Toxiny mohou ve vlhké půdě přebývat celá desetiletí.

Arsen tak najdeme v množství potravin, ale především v rýži a rýžových výrobcích. Rýže se totiž pěstuje v extrémně vlhké půdě a snadno se tak kontaminuje arsenem. Víte, že rýže obsahuje nejvíce škodlivého arsenu ze všech potravin? Poradíme vám, jak rýži připravovat opravdu zdravě.

Škodlivý arsen

Že je arsen pro naše tělo škodlivý, asi nikdo nepochybuje. Pokud byste denně přijali více než neškodné množství arsenu, hrozí celá řada problémů, od vývojových poruch, srdečních onemocnění, cukrovky až po rakovinu. Arsen proniká i do mateřského mléka, proto je pro kojící matky nezbytné pozorně si hlídat obsah jídelníčku.

Není však důvod rýži vynechávat. Nové výzkumy naznačují, že právě způsob vaření rýže je pro přítomnost arsenu v hotovém pokrmu klíčový.

Správná příprava

Jak správně uvařit rýži bylo předmětem mnoha testů a odborníci došli k jednoznačnému výsledku. 

1. Nejdříve byla uvařena rýže s vodou v tradičním doporučeném poměru 1: 2 (rýže:voda)

2. Poté byla uvařena rýže s vodou v poměru 1:5

3. Potřetí byla rýže ponechána přes noc namočena ve vodě a následně pomalu vařena. Právě třetí způsob způsobil, že hladina arsenu v rýži klesla až o 80%.

Při přípravě rýže tedy nezapomeňte na dvě důležité věci. Namočte rýži přes noc do vody a poté ji důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.

Jak vidíte, není to moc složité. Když si budeme chtít pochutnat na zdravé rýži postačí, když budeme dodržovat správný postup při její přípravě. 

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu