Stravování podle krevních skupin je stále oblíbenější. Jaká je ale skutečně pravda?
Dieta podle krevních skupin nám říká, které potraviny jsou pro nás vhodné, neutrální a nevhodné, a to na základě krevní skupiny A, B, AB nebo 0. Tvůrci a příznivci diety se domnívají, že naše krevní skupina určuje, jak dobře trávíme jednotlivé potraviny. Přesněji řečeno, jak je náš organismus metabolizuje.
Základem je myšlenka, že každá krevní skupina obsahuje specifický antigen, díky němuž tělo rozpozná cizorodé látky, na které reaguje určitým způsobem. Ten není pro každou krevní skupinu stejný.
Dnes se podíváme na jedince s krevní skupinou "0". Tato krevní skupina existuje již od dob pravěkých lidí. Právě kvůli tomu, že tuto skupinu měli v pravěku lovci, i váš organismus a trávení funguje podobně jako v minulosti. Váš žaludek dokáže nejlépe zpracovat maso, ryby a tuky.
Naopak průmyslově zpracovaná potrava, novodobé polotovary a obiloviny vašemu trávení neprospívají. Znáte negativní účinky černého čaje na náš organismus? Více jsme psali zde.
Jakým potravinám byste se měli vyhýbat?
- mléko, mléčné výrobky
- obiloviny, chléb a mouka
- masné výrobky: slanina, vepřové maso
- zelenina: zelí, květák, růžičková kapusta, avokádo, kukuřice a brambory
- ovoce: kokosový ořech, pomeranče, mandarinky a jahody
- luštěniny: modrá fazole a čočka
Jaké potraviny jsou pro nulky dobré?
- kozí sýr
- bezlepkový chléb
- mandle, vlašské a lískové ořechy, dýňová a slunečnicová semínka, kaštany a olivový olej
- ryby a mořské plody
- maso: hovězí, kuřecí, krůtí, telecí a zvěřina
- zelenina: kedlubny, sladké brambory, brokolice, dýně, špenát, řepa, petržel, mořské řasy, fenykl, okurka, zázvor, cibule, chřest a hrášek
- ovoce: fíky, švestky, blumy, jablka, meloun, banány, hrozny, grapefruit, kiwi, exotické druhy ovoce, broskve, maliny, třešně a rybíz
Podle odborníků je ale stravování podle krevních skupin jeden velký mýtus. Pokud člověk hubne, jedná se pouze o důsledek snížení kalorického příjmu. Na druhou stranu, pokud dieta člověka dovede k přemýšlení nad tím, co, kdy a v jakém množství jí, je to jedině dobře.