Potřebujete se zklidnit a odbourat stres? Zapalte listy tohoto koření
Jak je to možné? Při spalování totiž bobkový list uvolňuje specifické látky, které nám pomáhají uvolnit se. Stačí jen pohodlně sedět, dýchat a relaxovat.
Bobkový list a léčitelství
Bobkový list, který je listem vavřínu ušlechtilého, pochází pravděpodobně z Malé Asie a dodnes je hojně pěstován ve Středomoří. Jeho vůně a chuť je silně aromatická, a právě proto se používá nejen jako koření, ale také v léčitelství. Víte, které koření je nejdražší a proč?
Tradičně se používal odvar z bobkového listu, který podporoval trávení či ve formě obkladů na bolavé svaly. Přimíchat si můžete i olej s bobkovým listem do koupele. Na bolestivé klouby platí rozdrcené listy spolu s olivovým olejem, tato směs se následně aplikuje na bolavé místo.
Olej z bobkového listu
Při revmatických bolestech je bobkový list rovněž neocenitelný. Bolavá místa se mažou bobkovým olejem.
Příprava:
- 50 g bobkového listu dejte do láhve a zalejte nejméně 70 % lihem
- nechte louhovat 24 hodin
- přidejte 1/2 litru olivového oleje a směs ve vodní lázni 5-6 hodin zahřívejte, olej se při tom nesmí vařit
- nakonec přefiltrujte přes jemné plátno a uložte do lahve s uzávěrem
Jak na nás působí bobkový list?
- má lehce sedativní účinky
- podporuje trávení
- má protizánětlivé účinky
- snižuje krevní cukr a je proto vhodný jako doplněk léčby diabetiků
- odvar z bobkového listu podporuje paměť, prohlubuje myšlení a soustředění
- nastoluje klidný spánek
To vše získáte z několika nenápadných lístků, které jste až doposud považovali jen za koření.
Zapalte bobkový list a budete překvapeni!
Bobkový list vložte do nehořlavé nádoby a zapalte. Poté opusťte místnost na deset minut. Až se do ní opět vrátíte, bude provoněná aromatickou vůní. Bobkový list obsahuje éterické oleje, především eukalypt, který uvolňuje dýchací cesty a snižuje napětí. Působí také protizánětlivě a snižuje riziko epileptických záchvatů.
Věděli jste, že v porovnání s většinou koření, ze kterého se používají listy, může být bobkový list několikrát vařen, aniž by ztratil většinu aromatických látek? A když jsme u koření, znáte léčivou sílu skořice?