Žhavý šlágr poslední doby. Svými účinky ohromí všechny milovníky kávy i čaje
Tradiční příprava čaje spočívá v zalití čajových lístků horkou vodou a jejich vyluhování, aby se uvolnila chuť a vůně. Matcha čaj se však připravuje tak, že čajové lístky se nejprve spaří, stlačí a usuší. Nakonec se umele na prášek, který se zamíchá s vodou. Mletí originálního matcha čaje probíhá na speciálních kamenech velmi pomalu. Zhruba hodinu trvá semlít 30 g čajových lístků, takže i to je důvod, proč je skutečný matcha čaj poměrně drahý.
Pěstování a sklizeň matcha čaje je také odlišné. Čajové keře rostou pouze ve stínu, což způsobí, že listy mají větší obsah chlorofylu a aminokyselin, díky čemuž mají sytě zelené zbarvení.
Matcha má perspektivu stát se vyhledávanou novinkou pro milovníky čaje, ale ani zdaleka nejde o něco nového. Čínští mniši si pochutnávali na tomto čaji už v osmém století, aby jim obsah kofeinu poskytl jasnou a bdělou mysl během dlouhých meditací. Bez kávy si neumíme život představit. Na co si ale při její konzumaci musíme dát pozor?
Matcha je relativně nový čaj pro západní svět. Donedávna byla největší poptávka po čaji černém, zeleném a bylinkovém. To se teď možná výrazně změní.
Matcha čaj nabízí mnohem víc než jen hezkou barvu a nasládlou chuť. Jeho zdravotní účinky jsou hlavním důvodem jeho zvyšující se popularity. Obsahuje dva-až třikrát více antioxidantů a zanechává ostatní superpotraviny daleko v pozadí, protože například ve srovnání se špenátem poskytuje 60krát více antioxidantů.
Některé zdroje uvádějí, že tento čaj je velmi účinný v prevenci a léčbě některých druhů rakoviny. Matcha je také bohatý na vlákninu, která pomáhá regulovat zažívání a udržovat hladinu glukózy v krvi.