Výborný přírodní antioxidant? Sáhněte po magickém a voňavém koření
Hřebíček s oblibou přidáváme do punče či svařeného vína a přitom si ani neuvědomujeme, jak příznivě na náš organismus působí. Stačí jedna polévková lžíce, která našemu tělu dodá důležitý mangan, draslík, rostlinné steroly a také vlákninu. Všechno důležité pro naše zdraví! Vůně skořice patří rovněž neodmyslitelně k zimnímu období. Znáte její nevšední použití?
Už naši předkové věděli o léčivých účincích hřebíčku. Měli jej po ruce vždy, když měli problémy se zuby. Tato koření je totiž skvělým lékem na tišení bolesti zubů. Mohou za to silice, které se v nich nacházejí. Stačí hřebíček rozžvýkat a nechat působit na bolestivém místě.
Podle posledních výzkumů patří dokonce hřebíček mezi nejlepší přírodní antioxidanty.
- Hřebíček je považován za skvělou přísadu do domácích léčiv na artritidu, špatné trávení a mykózy nohou.
- Dokáže odstranit zápach z úst. Plísně a bakterie už nebudou mít ani šanci!
- Hřebíček má své místo v alternativní medicíně, kde se využívá při léčbě nedostatku červených krvinek.
- Asijská medicína využívá hřebíček jako druh koření, které dodává energii a zvyšuje rychlost metabolismu.
- S kořením se spojují i protirakovinné účinky. Přišli na to autoři studie, kteří zkoumali chemoprotektivní účinky vodního roztoku u hřebíčku. Výsledky studie jsou důkazem toho, jak velkou silou disponuje toto koření.
Jak hřebíček použít?
Koření má specifickou štiplavou chuť a je třeba ho používat s mírou. Většina z nás přidává hřebíček do sladkých jídel nebo ho používá k ozdobě citrusového ovoce.
Jsou však i jiné možnosti! Chcete-li využít léčivé vlastnosti hřebíčku, vyrobte si z něj tinkturu. Namočte hrst hřebíčku do lihu a nechte louhovat dva týdny. Můžete aplikovat na bolavé zuby a dásně! Na problémy se zuby funguje výborně i kostival. Udělejte si tinkturu podle našeho receptu.