|  STYL
čt 21. listopadu, svátek má Albert, zítra Cecílie
Zdraví
Za nepřekonatelnými chutěmi může být nedostatek vitamínů 

Máte nepřekonatelnou chuť na kávu, sýr či čokoládu? Vaše tělo volá o pomoc

23. ledna 2018 10:14 / Shutterstock
 131   8
Je rozdíl mezi hladem a chutí na konkrétní potravinu. Pokud intenzivně toužíte po nějakém jídle, je to znamení, že trpíte nedostatkem některých živin, které se nacházejí právě v té potravině, na kterou máte chuť.

Tělo nám svými požadavky dává signál, že mu něco chybí. A jídlem se snaží tento nedostatek doplnit.

Máte chuť na čokoládu?

Čokoláda je bohatá na hořčík, takže silné chutě právě na čokoládu by mohly naznačovat nedostatek tohoto minerálu, který je zásadní pro zdraví naší pokožky a vlasů. Asi 80% populace ve vyspělých zemích má nedostatek hořčíku. Ten působí nejen protizánětlivě, ale dokáže i stabilizovat nervový systém a potlačit stavy úzkosti, které většina lidí řeší právě čokoládou. Mezi potraviny bohaté na hořčík patří například ořechy. Víte, proč je výborné je před konzumací namáčet. Dále hořčík obsahuje:

  • tmavá listová zelenina
  • ořechy a semínka
  • ryby
  • fazole
  • celozrnné obiloviny
  • avokádo
  • jogurt
  • banány
  • hořká čokoláda

Máte chuť na kávu?

Pokud jste po ránu unavení a už se nemůžete dočkat ranní kávy, může za tím být kolísání hladiny cukru v krvi. Když si dáte dávku kofeinu, sice po ní ožijete, ale energie zase velmi rychle klesne. Skvělou náhradou může být zelený čaj, ale i jídla s obsahem bílkovin, zdravých tuků, sacharidů a železa. Právě nedostatek sacharidů a železa může být dalším důvodem, proč máte chuť na kofein. Na co si dát ale při konzumaci kávy pozor?

Máte chuť na něco slaného?

Chuť na bramborové lupínky, oříšky či jiné slané dobroty přicházejí nejčastěji v důsledku dehydratace způsobené sportem, nemocí nebo pitím alkoholu. Sůl zadržuje vodu a tělo se tak snaží udržet si alespoň ty zásoby tekutin, které již má. K udržení správného množství vody v těle stačí mít dostatek sodíku. Pokud příště pocítíte nutkání dát si něco slaného, dopřejte si třeba sušené ančovičky nebo solený popcorn. Sodík najdete rovněž v celeru či mrkvi.

Máte chuť na sýr?

Pravděpodobně máte nízký obsah vápníku, který je jedním z nejdůležitějších minerálů. Nejenže pomáhá udržovat naše kosti a zuby pevné a zdravé, ale hraje také důležitou roli v udržení nervových a svalových funkcí. Pro doplnění vápníku jezte především sýry, jogurty, konzervovaného lososa a sardinky, brokolici nebo mandle - všechny tyto potraviny jsou bohaté na vápník. Chuť na sýr může signalizovat i nedostatek vitaminu D.

Máte chuť na maso?

Může to být znamení, že vaše tělo potřebuje více železa nebo zinku. Minerály hrají důležitou roli při správném fungování imunitního systému. Pokud se vám nedostává železo či zinek, budete náchylnější k nachlazení nebo chřipce. Pokud ve stravě omezíte červené maso, přijdete o bohatý zdroj železa. Alespoň jednou týdně bychom si červené maso měli dopřát. Pokud jste vegetariáni, zkuste například čočku, špenát, dýňová semínka nebo sýr.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu