|  STYL
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Ostatní
Zelí by v zimě nemělo rozhodně chybět na vašem stole 

Ideální zimní zelenina. Je nabitá vitaminy a zároveň vám nezruinuje peněženku

15. ledna 2018 12:10 / Shutterstock
 43   5
Obyčejné zelí? Ani náhodou. Nejlevnější a zároveň nejúčinnější léčivá zelenina, která roste skoro sama i tam, kde její choulostivější příbuzní selhávají. Dodá vám dávku vitamínu C k přežití celé zimy. Platilo to před sto lety a platí i dnes.

Pěstování zelí je nenáročné stejně jako pokrmy, které z něj připravujeme. Zelí by si zasloužilo medaili za skromnost, univerzálnost a výživnost. Říkaly to už naše babičky.

Léčivé a ochranné účinky zelí jsou tak široké, že se vyplatí ho zařadit pravidelně do našeho jídelníčku. Syrové zelí obsahuje vitamíny C, E, řadu vitamínů skupiny B, kyselinu listovou a pantotenovou, prvky sodík, vápník, draslík, hořčík, měď, železo, zinek, fosfor, chlór, mangan, síru a jód. Navíc  se v zelí nachází cholin, inulin, organické kyseliny a mnoho dalších užitečných látek.

Hlávkové zelí si cenili již staří Římané a bylo to právě zelí, které zachránilo evropskou populaci před kurdějemi, protože bylo rozšířené a velmi dostupné.

Účinky syrového zelí jsou ale popsané i ve vztahu k prevenci nádorových onemocnění. Vědci zjistili, že se při kvašení v zelí tvoří mj. izotiokyanáty, tedy látky, které mají silné protirakovinné účinky a pomáhají předcházet nádorovým onemocněním jater, prsů, plic, tlustého střeva a konečníku. O zimní očistě organismu jsme psali zde.

Zelí, ať už kysané, sterilizované či čerstvé hraje důležitou roli právě v zimních měsících. Podtrženo a sečteno. Je čas se k zelí začít chovat s respektem. Tato často opomíjená zelenina si naši přízeň právem zaslouží.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu