|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zdraví
Podobným potravinám byste se měli vyhýbat obloukem 

Víte, co jíte? Škodlivé transmastné kyseliny v potravinách

29. listopadu 2017 15:26 / Shutterstock
 0   0
Transmastné kyseliny jsou jednou z rizikových látek, u nichž byl prokázán negativní vliv na zdraví. Jsou to tuky, které se průmyslově vyrábějí procesem hydrogenace neboli ztužování.

Výsledkem je tuhý, ale snadno roztíratelný výrobek, který je také dlouho skladovatelný.

Kde a jak vznikají?

  • Bakteriální transformací nenasycených mastných kyselin v bachoru přežvýkavců: krav a ovcí (přecházejí do tuku a mléka)
  • Průmyslovou hydrogenací: ztužováním olejů při výrobě pomazánkových tuků a tuků pro kuchyňskou úpravu pokrmů
  • Zahříváním olejů na vysokou teplotu při smažení

Transmastné kyseliny jsou bez nejmenších pochybností zdraví škodlivé. Podílejí se na rozvoji srdečně-cévních onemocnění a s vysokou pravděpodobností i na rozvoji nádorových onemocnění.

Negativní účinky na naše tělo

  • Zvyšují hladinu LDL cholesterolu (tzv. zlý cholesterol) a navíc snižují hodnoty HDL cholesterolu (tzv. hodný cholesterol). Tématu cholesterolu a jeho snížení jsme se věnovali zde.
  • Zvyšují hladiny triglyceridů v krvi, zatímco nasycené mastné kyseliny mají nepatrný či neutrální vliv
  • Transizomery mastných kyselin zvyšují hladinu lipoproteinu A, jednoho z rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob

Kde je najdeme?

Z běžných potravin je velmi často naleznete v cereálních tyčinkách, salátových zálivkách, brambůrkách, sušenkách, krekrech a majonézách. V omezeném množství se nacházejí i v tučném mase a tučných mléčných produktech.
Ale zdaleka největším zdrojem trans tuků v jídelníčku jsou průmyslově připravené tuky. Většina zdravotnických organizací před nimi varuje a doporučuje co nejnižší příjem trans tuků.

Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu