|  STYL
po 1. července, svátek má Jaroslava, zítra Patricie
Zdraví
Ve zmrazených superpotraviných o žádné živiny nepřijdete 

Některé superpotraviny můžete skladovat v mrazáku, aniž by ztratily živiny

31. března 2022 10:12 / Depositphotos
 0   0
Superpotraviny jsou takové potraviny, které jsou bohaté na živiny a mají nespočet důležitých zdravotních výhod. Tyto potraviny, které mají často nízký obsah kalorií, mohou například posilovat váš imunitní systém či podporovat dobré zdraví střev a mozku.

Často se říká, že když potraviny skončí v mrazáku, přijdou o své živiny a důležité látky. Ale neplatí to plošně a některé superpotraviny skutečně můžete skladovat v mrazáku nebo je rovnou koupit v mraženém stavu.

Které superpotraviny to jsou

Především lesní ovoce jako borůvky, maliny a ostružiny, které jsou plné antioxidantů, jež chrání buňky před poškozením volnými radikály. Ty poškozují zdravé buňky a mohou přispívat k procesu stárnutí, artritidě, rakovině, srdečním chorobám a Alzheimerově chorobě, píše Real Simple.

Losos je superpotravinou pro svůj působivý obsah bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny jsou typem zdravého tuku, který si vaše tělo nevytváří, což znamená, že musí pocházet z potravy. Pomáhají se srážením krve, pohybem svalů a dokážou bojovat se škodlivými záněty v celém těle. Zatímco lososa můžete zmrazit, mražené filety z lososa lze snadno najít v obchodech a v mrazáku vydrží asi rok. A to samé platí i pro steaky z tuňáka, které můžete zmrazit až na tři měsíce.

Brokolice je oblíbenou zeleninou, která také může do mrazáku. Tato brukvovitá zelenina je superpotravinou, protože je vynikajícím zdrojem sytící vlákniny, antioxidantů, vitaminu C a vitaminu K. Poskytuje také vitamin A, folát, draslík, fosfor a selen. Protože je brokolice tak bohatá na živiny, má mnoho nutričních výhod, včetně posílení imunitního systému, ochrany vašeho srdce a ochrany vašich kloubů. Spolu s brokolicí můžete do mrazáku strčit i růžičkovou kapustu, pokud si ji rovnou nekoupíte v obchodě mraženou.

Další superpotravinou, kterou můžete skladovat v mrazáku, je pro mnohé překvapivě avokádo. To podporuje zdraví srdce a snížuje krevní tlak. Zralé avokádo lze zmrazit i rozmačkané, jako pyré nebo nakrájené na kousky. Takto vydrží čerstvé asi šest měsíců. Chcete-li minimalizovat jeho typické zhnědnutí, přidejte trochu citronové šťávy a avokádo uložte do vzduchotěsné nádoby nebo vakuově uzavřeného sáčku. I když se struktura avokáda v mrazáku trochu změní, můžete jej použít do smoothie nebo namazat na toast či z něj udělat domácí guacamole. 

A nesmíme zapomenout ani na čočku. I ona smí do mrazáku, samozřejmě až po uvaření.
Vařená čočka, která je plná vlákniny, bílkovin a dalších vitaminů a minerálů, vydrží v mrazáku asi šest měsíců. Po vyndání ji stačí dát do mikrovlnné trouby nebo ji přidat do jakéhokoli horkého jídla, které vaříte.

Zdroj: Real Simple, Good To Know.

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu