|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Komerční sdělení
Čeká nás zdražování úvěrů 

Čeká nás zdražování úvěrů: ČNB zvedla sazbu nejvíce za toto tisíciletí

20. října 2021 13:11 / Pexels
 0   0
O inflaci jsme toho v souvislosti s volebními kampaněmi slyšeli hodně. V souvislosti s ní už jsme zakusili zdražování na vlastní kůži – běžné spotřebitelské ceny meziročně vystoupaly o 4,9 %. Vypadá to však, že inflace zasáhne i další segment, a to ten úvěrový.

Česká národní banka totiž v reakci na situaci finančního trhu zvýšila základní úrokovou sazbu, a to mnohem výrazněji, než většina ekonomů očekávala. Konkrétně došlo ke skoku na 1,5 %, což je dvojnásobek oproti původnímu základu. 

Jedná se o největší zvýšení základní úrokové sazby od roku 1997 – a předpokládá se, že do budoucna bude situace ještě horší. Co to ale znamená pro nás, jakožto spotřebitele? 

Připravte se na zdražení úvěrů

Úvěrový svět začal zaznamenávat zdražení už před několika měsíci. Stoupající úroková sazba zasáhla především hypotéky, které se ještě před necelým rokem zdály být nejvýhodnější za posledních několik let.

Lidé využívali výhodných podmínek a nakupovali nemovitosti jako o závod, což se také podepsalo na cenách bytů a domů, které vystoupaly do ohromných výšin. Odborníci však předpovídají, že by se měl nárůst cen brzy zastavit – z části i proto, že hypotéky zdražují a do budoucna ještě budou.

Zatímco v srpnu lidé sjednávali hypoteční úvěry s průměrným úrokem 2,32 %, což je o 0,39 procentního bodu více než v březnu, koncem roku 2021 bude kvůli krokům ČNB sazba ještě vyšší – dost možná vyšplhá až na 3,5 %. 

Zdražování se však nebude týkat pouze hypoték, ale všech úvěrových produktů – tedy i standardních bankovních a nebankovních půjček. Nákup auta, nábytku či jiného dražší zboží na splátky se tak prodraží o stovky až tisíce korun – záleží na výši i typu úvěru a konkrétním poskytovateli.

I tak můžete najít vhodnou půjčku

I když se půjčky výrazně zdraží, neznamená to, že nemá smysl hledat tu nejvýhodnější možnost. Zejména v nebankovním sektoru se setkáte s velmi odlišnými cenami, a proto určitě není dobré skočit po první nabídce, která vám přijde pod ruku.

Podmínky trhu se sice ubírají novým směrem, ale na tom, že úvěrové společnosti mezi sebou bojují o nové klienty, se pořád nic nemění. Nezbývá jim tedy nic jiného, než přicházet s nabídkami, které budou konkurenceschopné. Rozhodně tedy není rozumné cokoliv podepisovat bez řádného porovnání nabídek. 

Díky vymoženostem dnešní doby nemusíte obcházet, obvolávat ani obepisovat jednotlivé poskytovatele – prostřednictvím webových stránek Bezvamoney.cz je srovnání úvěrů mnohem snadnější. Stačí vybrat typ půjčky nebo zadat požadovanou částku a ihned se před vámi objeví všechny nebankovní půjčky, které máte k dispozici, a to včetně jejich parametrů.

Vlastní bezpečnost především

Samozřejmě nejde jen o to, abyste našli levnou půjčku – na prvním místě by měla být vždy vaše vlastní bezpečnost. S každou půjčkou se pojí riziko, že ji nezvládnete splácet a této situaci byste se měli snažit za všech okolností vyhnout, a to už při samotném sjednávání.

Spočítejte si, kolik peněz zvládnete pravidelně věnovat splátkám a mějte i něco v rezervě, kdyby věci nešly podle plánu. Změny, které současná doba přináší, ukazují, že určité jistoty si musíme zajistit sami a po finanční stránce by to mělo platit také – nehledě na to, jak bude národní i nadnárodní ekonomika vypadat v budoucnu.

Lucie Wirthová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu