|  STYL
čt 24. října, svátek má Nina, zítra Beáta
Zdraví
Téměř 60 % dospělých lidí se potýká s nekvalitním spánkem, s potížemi usnout a s probouzením se uprostřed noci 

Stále více lidí má problémy s usínáním. Vyzkoušejte roztok z medu a soli, který skvěle podporuje kvalitu spánku

18. října 2021 17:15 / Pixabay
 0   0
V dnešní době pociťuje čím dál více lidí únavu a vyčerpání. Pokud se to týká i vás, pak jistě víte, že spánek je nanejvýš důležitý. Jeho kvalitu můžete snadno podpořit dvěmi běžnými surovinami, solí a medem. Jak tento přírodní lék konkrétně pomáhá, se dozvíte dále.

Kvalitní spánek je základem pro maximální výkon následující den. Během spánku si tělo i mysl dokonale odpočine, přičemž by jeho délka měla být u dospělého člověka mezi 7 a 8 hodinami. Spánek by měl být nerušený. Pokud se v noci často budíme, zvyšuje se hladina stresových hormonů, a nejenže je poté obtížnější znovu usnout, ale také se budeme cítit vyčerpaní. Vztah spánku a jeho poruch ke kvalitě života je detailně popsán v této odborné studii.

Dospělí lidé se často potýkají s nekvalitním spánek

I když jsou si všichni dospělí lidé vědomi toho, že je kvalita a délka spánku základem zdraví, spousta z nich jej podceňuje. Bohužel téměř 60 % dospělých lidí se potýká s nekvalitním spánkem, s potížemi usnout a s probouzením se uprostřed noci. Jestliže se jedná už o chronické potíže s kvalitou spánku, pak se tato skutečnost nevyhnutelně projeví i do dalších aspektů života. Brzké projevy nedostatku spánku jsou nervozita, netrpělivost, zhoršené motorické i kognitivní schopnosti či také spánková deprivace.

Co dělat a co nedělat před spánkem

Existuje několik faktorů, které dokážou podpořit usínání a navodit kvalitní spánek. Je doporučováno, abyste zhruba 30 minut před spaním odložili veškerou elektroniku, tedy telefony, počítače a další. Je vhodné také vypnout televizi. Je to z toho důvodu, že lidský mozek potřebuje nějaký čas k tomu, aby se uklidnil. Nakonec, než ulehnete do postele, ložnici důkladně vyvětrejte.

Roztok ze soli a medu před spaním

Pokud vás trápí problémy se spaním, i když jste se řídili všemi radami popsanými v předchozím odstavci, pak sáhněte po přírodním léku, který dokáže skvěle navodit pocit spánku. Tento přírodní lék je v podstatě roztok ze soli a medu, přičemž se držte poměru na pět čajových lžiček medu patří jedna lžička himalájské soli. Obě suroviny důkladně promíchejte a uchovejte v nějaké uzavíratelné sklenici. Poté už jen před spaním si dejte jednu lžičku přírodního léku pod jazyk a nechte rozpustit.

A proč tento přírodní lék tak skvěle funguje

O himalájské soli se ví, že je často využívána k léčbě migrény. Děje se tak z důvodu toho, že dokáže zvýšit produkci serotoninu (hormon štěstí) a snížit hladinu kortizolu (hormon stresu). Zároveň také stabilizuje hladinu melatoninu, což je hormon podporující kvalitu nočního spánku. Dále čtěte: Závislost na cukru. Proč vzniká a jak se jí zbavit jednou provždy.

Zdroj: solen.cz, helpguide.org, sleepfoundation.org.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu