Jíst podle barev se vyplatí. Co která barva dokáže a jaký mají vliv na náš organismus
Nelze popřít, že jakékoliv ovoce či zelenina přináší tělu jen samá pozitiva. Ovšem jednotlivé druhy obsahují rozličné množství vitaminů a minerálů, které lze poznat právě podle barvy ovoce či zeleniny. Naučte se jíst ovoce a zeleninu podle barev a dodáte svému tělu živiny, které právě potřebujete.
Pro plné zdraví je nutné zapojit do jídelníčku ovoce a zeleninu, a to každý den různé druhy. Většina druhů ovoce a zeleniny má protizánětlivé a antioxidační účinky, které jsou prospěšné pro různé aspekty vašeho zdraví. Každá barva přitom představuje jinou kombinaci živin, a naučit se určovat potraviny podle jejich barvy je proto velmi prospěšné.
Červená barva
Ovoce či zelenina červené barvy působí protizánětlivě, snižuje poškození kůže v důsledku spálení od slunce a obsahuje celou řadu antioxidantů. Některé studie potvrzují, že snižuje riziko onemocnění určitými druhy rakoviny. Je bohaté na foláty, draslík, vitamin A, C a K1. Jedná se například o rajčata, vodní meloun, růžovou guavu, grapefruit, červenou papriku či ředkvičky.
Tmavě červená barva
Barva tmavě červená zaručuje, že se jedná o potravinu, která snižuje riziko vysokého krevního tlaku, je prospěšná pro zdraví srdce, a působí protizánětlivě. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, hořčíku, manganu, draslíku, vlákniny, folátů a vitaminu B6. Hledejme je především v řepě či opuncii.
Oranžová barva
Oranžové potraviny podporují zdraví očí, mohou být prospěšné pro srdce, působí protizánětlivě a jsou plné antioxidantů. Rovněž snižují riziko onemocnění určitými typy rakoviny. Obsahují vlákninu, foláty, draslík a vitaminy A a C. Najdeme je hlavně v mrkvi, sladkých bramborách, žlutých paprikách, banánech, ananasu, mandarinkách, dýni či kukuřici.
Zelená barva
Zelená zelenina a ovoce rovněž působí protizánětlivě a je plná antioxidantů. Obzvlášť brukvovitá zelenina může snižovat riziko rakoviny srdečních chorob. Najdeme v ní velké množství vlákniny, folátů, hořčíku, draslíku a vitaminu A a K1. Patří sem především špenát, kapusta, brokolice, avokádo, chřest, bílé zelí, růžičková kapusta a bylinky.
Modrá a fialová barva
Fialová a modrá barva v ovoci a zelenině prospívá našemu srdci, může snížit riziko neurologických poruch, zlepšit funkci mozku a snížit riziko diabetu či určitých druhů rakoviny. Působí protizánětlivě a obsahuje mnoho antioxidantů. Mezi prospěšné látky v modrých a fialových potravinách patří vláknina, mangan, draslík a vitaminy C, K1 a B6. Nalezneme je v borůvkách, ostružinách, červeném zelí, lilku, švestkách či bezinkách.
Bílá a hnědá barva
Tyto barvy mohou snížit riziko rakoviny tlustého střeva a být prospěšné pro zdraví srdce. Obsahují velké množství antioxidantů a působí protizánětlivě. Obsahují také vlákninu, foláty, hořčík, mangan, draslík a vitaminy B6 a K1. Hledejme je v květáku, česneku, pórku, cibuli, houbách či pastináku. Dále čtěte: Lák z okurek má celou řadu využití. Pomůže například proti nachlazení nebo zklidní rozbouřený žaludek.
Zdroj: healthline.com, studie 1, studie 2, studie 3, studie 4, studie 5.