|  STYL
pá 17. května, svátek má Aneta, zítra Nataša
Zdraví
Zdravá strava je jedním z mnoha faktorů posilujících imunitu 

Je potřeba začít posilovat imunitu dětí před dlouhou zimou. Jak ji nastartovat ještě před tím, než to bude potřeba

07. října 2021 08:05 / Depositphotos
 0   0
Děti bývají mnohem častěji nemocní než dospělí.Na konci roku je navíc mnohem pravděpodobnější, že je skolí nějaká viróza či nachlazení. Dalo by se až tvrdit, že mít každou chvíli rýmu a kašel je snad v popisu práce dítěte. Vše záleží na tom, jak silnou imunitu dítě má. Pomocí několika chytrých kroků ji můžete dítěti nastartovat ještě před tím, než to bude potřeba.

Děti, obzvlášť ty, které již navštěvují nějaké sociální zařízení, se denně setkávají s obrovským množstvím virů a bakterií, které na ně útočí na každém kroku. Proto jen co začnou chodit do školky, začíná nekonečný smrkací maraton, který se často přehoupne do mokrého kašle. Někdy to ale končí angínami, chřipkami a zápaly plic. Abyste se tomuto kolotoči letos vyhnuli, udělejte vše pro to, aby imunita vašich dětí byla co nejsilnější.

Všichni vstupujeme do tohoto světa nezkušení, a to se dá říci i o našem imunitním systému. Aby začal správně fungovat, musí si dítě projít velkým množstvím lehkých onemocnění, aby se s nimi dokázalo vyrovnat a překonat je. Imunita je tak posilována přirozeně, ale když jí ještě pomůžete správným přístupem, budou se mu tyto typické dětské nemoci překonávat snadněji.

Podávejte více ovoce a zeleniny

Dbejte na to, aby do sebe vaše dítě dostalo pět porcí ovoce a zeleniny denně. "Mrkev, zelené fazole, pomeranče, jahody: to vše jsou potraviny, které obsahují karotenoidy, které patří mezi fytonutrienty posilující imunitu," říká William Sears, autor knihy The Family Nutrition Book. Fytonutrienty mohou v těle zvýšit produkci bílých krvinek a interferonu, což je protilátka, která obaluje buněčné povrchy a blokuje viry.

Zajistěte dostatečný spánek

Nedostatek spánku může zvýšit náchylnost k nemocem, a to jak u dospělých, tak u dětí. Kojenci potřebují až šestnáct hodin spánku denně, batolata by měla spát jedenáct až čtrnáct hodin a předškoláci potřebují deset až třináct hodin. Pokud vaše dítě nemůže přes den usnout, dbejte na to, aby večer dlouho neponocovalo.

Cvičte s rodinou

Pravidelná aktivita je pro děti velmi přínosná. Chcete-li, aby si vaše děti vytvořily celoživotní návyky, musíte jim jít dobrým příkladem. Vyberte si, co vás společně baví, a věnujte se tomu. Jezděte na kole, choďte na procházky, kopejte si s míčem nebo běhejte po parku. Zkrátka dělejte to, co vám dělá radost.

Dbjete na zvýšenou hygienu

Dostatečná a správně prováděná hygiena technicky neposiluje imunitu, ale i tak je pro imunitu důležitá. Zajistěte, aby si vaše dítě mylo ruce kdykoliv přijde z venku, z toalety, po toaletě, před jídlem a po něm, po smrkání či zacházení s domácími zvířaty. Důležité je dohlédnout, aby vždy použilo mýdlo a teplou vodu. Další důležitou věcí je: jakmile vaše dítě onemocní, vyhoďte jeho zubní kartáček, aby choroboplodné zárodky nepřeskočily na jiného člena domácnosti tak snadno. Dále čtěte: Obrovská výzva i strašák pro rodiče. Jak naučit dítě usínat a spát samostatně.

Zdroj: parents.com, bbcgoodfood.com.

Fotogalerie
Kateřina Kofroňová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu