Ideální nápoj pro štíhlost a krásu. Čaj Pu-erh má úžasné účinky
Blahodárný Pu-erh je chuťově zajímavý a velmi prospěšný. Ženy si ho oblíbily hlavně proto, že pomáhá s redukcí hmotnosti. Nabízí ale celou řadu dalších benefitů. Jak uvádí fytoterapeutka Romana Farná, čaj Pu-erh:
- posiluje imunitní systém
- působí jako antidepresivum
- pomáhá snížit takzvaný zlý cholesterol
- pomáhá při bolestech hlavy
- detoxikuje
- má protirakovinotvorné účinky
- pomáhá zmírňovat příznaky a obtíže spojené s klimakteriem
Pu-erh je zázrak pro baculky
Má nízký obsah kofeinu, přesto povzbuzuje spalování tuků. Podle učebnice čínské fytoterapie byl tradičně tento nápoj vnímán jako „čaj pro staré“ a stejně tak i nazýván. V poslední době je nejvíce skloňován jako „čaj pro ženy“. Hlavním důvodem je zde schopnost regulace metabolismu, urychlení krevní cirkulace a schopnost stabilizace tělesných funkcí, které mají masivní vliv na stav fyzického vzhledu člověka. Navíc podporuje krevní cirkulaci, čímž pomáhá prohřívat tělo.
Jak se vyznat v čajích
Pu-erh patří mezi několikanásobně fermentované čaje. Pro jeho výrobu se používají větší listy většinou z poměrně letitých a mnohdy divoce rostoucích čajovníků na jihu provincie Yunnan. Právě zdejšímu podnebí s vysokými teplotami a velkou vzdušnou vlhkostí vděčí Pu-erh za svou specifickou chuť i unikátní zdravotní účinky.
Všeobecně platí, že černý fermentovaný čaj zahřívá, zatímco nefermentovaný zelený nebo bílý ochlazují. Proto se doporučují pít v chladném období čaje, které přispívají k prohřátí organismu, zatímco na jaře a v létě pít čaje, které ochlazují. Zelený čaj přispívá ke snížení krevního tlaku, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, odhleňuje a přispívá k lepšímu trávení.
Rozdělení čajů:
- Červené čaje jsou fermentované dodatečně, tedy napřed se čajové lístky zahřejí a potom se proces fermentace uměle vyvolá.
- Černé čaje jsou dokonale fermentované. Tento druh čajů je zřejmě nejrozšířenější.
- Žluté čaje jsou obzvláště drahé a vzácné. Jedná se o specialitu Číny. Tyto čaje jsou zlehka fermentované.
- Zelené čaje jsou částečně fermentované – v určitém stádiu procesu kvašení se čajové lístky prudce zahřejí, aby se proces fermentace přerušil.
Čaje jsou pro organismus velmi přínosné a umí léčit i zkrášlovat. Více o čajích jsme psali zde.