|  STYL
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Vztahy
K máji patří především oslavy plodnosti 

Erotikou jsou opředeny téměř všechny květnové svátky. Symbolika stavění májek vás zaručeně překvapí

21. dubna 2021 17:30 / Depositphotos
 0   0
Erotikou jsou opředeny téměř všechny květnové svátky. A protože naši předci byli propojeni s přírodou, tak také jejich zvyky mají mnoho velmi živočišných prvků. Včetně sexuálních.

První květnový den je tradičně chápán jako svátek lásky a lidových oslav jara a plodnosti. Temné síly poslední dubnové noci byly zapuzeny a vše bylo očištěno. Člověk věděl, že na přírodě závisí jeho život a věřil, že má moc ji ovlivnit ve svůj prospěch. Proto zůstával propojený s přírodními cykly.

Křesťanství se snažilo pohanské zvyky potlačit tím, že na stejná data tradičních svátků napasovalo své nové svátky (např. Vánoce měly potlačit oslavy zimního slunovratu, atd.). Podobně se také politici pokusili změnit erotikou nabitý máj a od roku 1890 ustanovili 1. květen mezinárodním Svátkem práce…

Už v dobách antiky byl první květnový den příležitostí k velkolepým oslavám květin, rozkvetlých zahrad, plodnosti a mládí, slavilo se vášnivě až divoce. Ve velké části Evropy se první květen propojil s oslavami takzvaného pálení čarodějnic, které mělo svou keltskou i germánskou tradici.

Polibek pod třešní

Odkud pochází zvyk líbat se na 1. máje pod rozkvetlými stromy, se s jistotou neví. Symbolicky ale znamená podporu plození. Třešeň je jedním z prvních stromů, který na jaře kvete a pak přináší plody. Zatímco pohanské tradice spojují květen s láskou, milostnými hrátkami a dokonce i sexualitou, v křesťanské době byl i pouhý polibek považován za velmi intimní a pod třešní se tak směly políbit jen páry, které měly před svatbou. O polibku pod rozkvetlým stromem se říká, že dívce zajistí krásu na celý rok. Pokud však pusu nedostane, uschne.

Májka jako symbol mužství

Prastarým zvykem je také vztyčování májek. Dle pohanských zvyků je i májka spojena s erotikou. Dokonce prý kůl symbolizuje mužský úd a ozdobený věneček ženino lůno. Muži proto chtějí vztyčit co největší kůl a ženy zase pestře zdobí májku barevnými stuhami a pentlemi. Tím dávají svému vyvolenému najevo, že se těší, až se spolu spojí…
Májku by měl postavit mladík u domu své vyvolené partnerky a dát tím tak najevo, že dívka je zadaná a že si ji v brzké době vezme za ženu, ale někde staví májku otec, jehož dcera dosáhla dospělosti a chce dát ve známost, že je připravena se vdávat.

Cestičky lásky

V minulosti se také budovaly tzv. chodníčky lásky. Všichni zamilovaní dávali okolí svou lásku najevo na prvního máje tím, že mezi svými domy vysypávaly pěšinky. Dělali to pomocí písku, pilin, otrub nebo vápna. Pokud ale měl manželský pár problémy, jeden z partnerů byl nevěrný a někdo z okolí o tom věděl, mohl vysypat cestičku nevěrníka až k domu milenky či milence. O nevěře se rázem dozvěděla celá vesnice.

Dívky věnují chlapcům svůj věneček

Další prvomájovou tradicí je májová veselice, před kterou chlapci obcházejí svobodné dívky a dostávají od nich dárečky. Když byly večerní oslavy v režii chlapců, říkalo se jim Kytka, a pokud měly večer na starosti dívky, říkalo se oslavě Věneček – název byl odvozen od zeleného věnečku, který dívky chlapcům dávaly. Erotické symboly a sexualita hrály v lidské historii vždy důležitou roli. O tom, jak zlepšit svůj milostný život, jsme psali zde.

Fotogalerie
Marcela Plachá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu