|  STYL
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Zdraví
Jednoduchá bylinková polévka pomůže s detoxikací 

Neutrácejte za drahé preparáty. S detoxikací vám pomůže jednoduchá bylinková polévka

18. dubna 2021 11:00 / Depositphotos
 0   0
Některé rostliny jsou tak obyčejné, že je zcela přehlížíme a raději si kupujeme exotické doplňky stravy. Přitom by stačilo natrhat si hrst rostlin před domem... Bývají plné živin a pomohou i s hubnutím.

Pálivá kopřiva

Úplně obyčejná, plevelná a přitom zázračná a velmi podceňovaná kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je proslulá hlavně svou pálivostí a pomáhá při léčbě revmatismu. Známá je také jako účinná složka šamponů.

V lidovém léčitelství se kopřiva používá pro léčbu alergie, astmatu, aterosklerózy, cukrovky, zánětů, ale i pro podporu hubnutí či jako prevence mrtvice a ochrana srdce.

Doplní minerály

Kopřiva je hojně využívána i jako lék pro podporu vylučování a činnost metabolismu, jako zdroj vitamínů a minerálních látek pro imunitu a dobrou činnost ledvin, jako diuretikum, antiseptikum, bylinka pro kožní obtíže i do kosmetických přípravků.

Pro svůj obsah zeleného barviva – chlorofylu, podporuje metabolismus, působí skvěle na střevní peristaltiku a tím ovlivňuje trávení a správné a zdravé vyprazdňování. Prospěšná je při zánětech močového měchýře. Díky obsahu železa je velice důležitá pro krvetvorbu, působí blahodárně i při psychickém zatížení i při fyzickém vyčerpání.  

Léčivé jsou nejen listy

Zajímavé je, že kopřiva se nedá příliš pěstovat, roste si, kde chce. Je významným indikátorem půdního dusíku. Stačí jen prostě vyrazit do přírody a na louce i kolem chat a dalších usedlostí na ni narazíte. Jde o vytrvalou rostlinu. Suší se celá rostlina. Listy je nejlépe odstranit až po usušení. I když se čerstvé rostliny považují za mírně toxické, tak z nich usušením nebo varem tyto látky vyprchají. Nať s listy je možné sbírat před květem, nejdříve v období dubna a pak postupně až do konce září. Později se sbírají její kořeny.

Kopřivová polévka

Umyjte 150 g mrkve, 150 g brambor a 150 g celeru, nakrájejte a krátce povařte do měkka. Na závěr přidejte lžíci másla a velkou hrst kopřivových listů (měly by se jen spařit, ne vařit). Poté rozmixujte a dochuťte smetanou a solí. Tato polévka je ideální zejména pro jarní dny, kdy mají kopřivy čerstvé lístky. Ozdobit ji můžete pampeliškami, které jsou také velmi podceňovanými léčivkami. Více o pampeliškách jsme psali zde.

Fotogalerie
Marcela Plachá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu