|  STYL
ne 28. dubna, svátek má Vlastislav, zítra Robert
Zdraví
Dobře se vyspat se vyplatí 

Nervozita, zapomětlivost, kolísání váhy či častá nachlazení. To vše může znamenat, že vám chybí spánek

10. dubna 2021 11:07 / Depositphotos
 0   0
V průměru člověk prospí asi třetinu života a vědci tvrdí, že kdo spí méně než 7 až 8 hodin, ohrožuje své zdraví. Že je spánek nepostradatelnou součástí života každého z nás, není pochyb. Možná budete překvapeni, na co vše může mít nedostatečný spánek vliv.

Podle odborníků je ale spánek poměrně individuální záležitost a někomu tedy stačí spát i méně než sedm hodin. Důležitá je totiž kvalita spánku a to, zda se po probuzení cítíte fit. Právě kvalita spánku tedy ovlivňuje naše konání a v neposlední řadě i psychiku.

Máte-li problémy se spánkovou hygienou a s ní souvisejícím kvalitním spánkem, můžete na sobě po čase pozorovat nezpochybnitelné signály hovořící o vašem tělesném a duševním vyčerpání. Jak na sobě poznat nedostatek spánku?

Roztržitost a zapomnětlivost

Nedostatek spánku se může projevit například větší roztržitostí či zapomětlivostí. Pokud tedy v poslední době pozorujete, že se při práci častěji zasekáváte, odbíháte a nejste schopni dovést úkol do konce, může být na vině právě nekvalitní nebo nedostatečný spánek. Také zapomětlivost je jedním z prvotních příznaků nedostatku spánku.

Nervozita a přecitlivělost

Pokud zrovna neprožíváte nějakou hormonální bouři (například pubertu, těhotenství, klimakterium, andropauzu a podobně), ale přesto vás rozpláče každý film či zpráva o chudých dětech v Africe, měli byste zpozornět. I tohle totiž může zavinit nedostatek spánku. Stejně jako jiné přehnané reakce a potíže udržet emoce na uzdě. Pokud v tomto ohledu vnímáte nějakou změnu, zamyslete se nad tím, jestli vaše nervozita a přecitlivělost nemůže mít kořeny právě v nedostatečném spánku.

Kolísání váhy

S nedostatkem spánku je tradičně spojena také celá řada fyziologických příznaků. U někoho se spánkový deficit projevuje hubnutím, u někoho naopak výrazným přibýváním na váze. Nedostatek spánku totiž vyvolává poruchy metabolismu glukózy, změny v řízení příjmu potravin a snížení výdeje energie. Nedostatek spánku jako spouštěč obezity byl zdokumentován několika studiemi.

Častá nachlazení

Pokud jste stále zimomřiví a trápí vás často nachlazení, opět byste měli věnovat pozornost svému spánku. Podle studie provedené na Phoenix Baptist Hospital by měl člověk spát denně minimálně sedm hodin, protože při nedostatečném množství spánku stoupá riziko nachlazení až třikrát. Při spánku se snižuje hladina stresového hormonu kortizolu a posiluje se imunitní systém organismu.

Zhoršení motorických schopností

Aby toho nebylo málo, nedostatek spánku ovlivňuje také naše fyzické výkony. Nevyspalý člověk má pomalé reakce a reflexy, méně přesné motorické schopnosti i horší rovnováhu. Pokud se tedy pořádně nevyspíte, může se to projevit vaší nešikovností, kdy vám pořád něco padá z ruky. O tom, jak zahnat únavu v autě a předejít mikrospánku, jsme psali zde.

Spánek ovlivňuje víc, než si myslíte

Trvá-li nespavost delší dobu, týdny nebo dokonce měsíce, negativní následky se postupně hromadí a prohlubují se. Co vše může nedostatek spánku ovlivnit?

  • činnost mozku, zrak, čich, chutě a další vjemy – zhoršená paměť, poruchy pozornosti, apatie, deprese apod.
  • srdečně-cévní systém – zvýšené riziko vzniku nemocí srdce a cév (infarkt, mrtvice atd.)
  • trávicí systém – špatné zažívání, nedostatečně fungující metabolismus, růst tělesné hmotnosti
  • pohybový systém – celkové oslabení končetin a svalového tonusu
  • pokožka a vlasy – kožní problémy, rychlejší stárnutí, vrásky, křehčí a lámavé vlasy
  • nižší chuť na sex, poruchy erekce u mužů
Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu