|  STYL
čt 28. březena, svátek má Soňa, zítra Taťána
Zdraví
Testy na covid-19 může dnes provést nejen zdravotník, klidně si lidé mohou pořídit i samotest 

Samotestů na covid-19 existuje celá řada. Poradíme, jak se v nich vyznat

15. dubna 2021 15:18 / Depositphotos
 0   0
Doby, kdy bylo testování na přítomnost koronaviru a onemocnění covid-19 výhradně v rukou zdravotníků, jsou už pryč. Dnes si můžete bez problémů pořídit test v lékárně a otestovat se sami doma. Možností je ale tolik, že se v nabídce testů mnozí lidé doslova ztrácejí.

Momentálně mohou lidé sehnat testy ze slin, kloktací i z krve či výtěru z nosu. Některé testy dokazují přítomnost koronaviru, jiné zobrazují protilátky imunitního systému, které si tělo samo vytváří pro překonání infekce.

Domácí testování na covid-19

Na trhu jsou dostupné antigenní rychlotesty a testy na protilátky. Cena samotestů se pohybuje přibližně od 129 Kč za test. Míst, kde lze koupit test na covid, je čím dál tím více. Spolehlivé jsou lékárny nebo výdejny zdravotnických pomůcek. "Vždy se raději ujistěte, že váš test se nachází na seznamu testů výjimek pro domácí samotestování. Jde o seznam testů, které jsou bezpečné i pro testování bez odborného pracovníka," konstatoval PharmDr. Matyáš Palan.

Domácí testy na covid neslouží jako důkaz pro úřední instituce, pro cestování nebo pro přítomnost v zaměstnání nebo ve škole. Je ideální v případě, že pociťujete příznaky nemoci covid-19 (horečka, bolest svalů a kloubů, dušnost, únava, kašel, rýma, ztráta chuti a čichu) a chcete si otestovat, zda je bezpečná návštěva přátel či příbuzných.

Díky pokročilému vývoji existují dnes už mnohem přijatelnější formy odběru než z nosohltanu. Jsou to:

  • covid test ze slin - plivací test
  • test ze slin - lízátkový test
  • kloktací PCR test - gargtest
  • test ze sliznice pro výtěr z nosu nebo krku

Jak se otestovat doma

Způsob, jak se testovat na covid, je jednoduchý. Vše potřebné včetně návodu najdete v soupravě na testování. Pokud si pořídíte test ze slin, stačí opravdu malý vzorek (asi 1 ml), který vyplivnete do určené nádobky a promícháte se speciálním roztokem. Vzorek pak nanesete na testovací kazetu a počkáte cca 20 minut (čas se může u jednotlivých testů lišit). Po uplynutí potřebného času sledujte, zda se objeví proužek.

Také při testu, kde se vzorek získává z výtěru z nosu, se není čeho obávat a zvládnete ho sami doma. Před samotným testováním se vysmrkejte a přiloženou štětičkou udělejte výtěr z přední části nosu nebo zadní části ústní dutiny. Do zkumavky nalijte antigenový extrakční pufr a následně vložte tampónek se vzorkem. "Zkumavku přibližně 10krát promíchejte a nakapejte na testovací kazetu. Po uplynutí času uvedeném v návodu na použití sledujte, jestli se objeví proužek u písmene T (testovaný vzorek)," upřesnil lékárník Matyáš Palan.

Co odhalí test na protilátky

Přítomnost protilátek znamená, že imunitní systém zahájil odpověď proti viru SARS-CoV-2. Tento typ testů neslouží na diagnostiku, je určený spíše na sledování již pozitivně diagnostikovaných osob a jejich imunitní odpovědi. Při infekci se v těle vytváří dva hlavní typy protilátek:

  • IgM protilátky
  • IgG protilátky

IgM protilátky - tvoří se při primární imunitní odpovědi. Pokud jste pozitivní na přítomnost protilátek IgM, znamená to, že nemoc covid-19 pravděpodobně aktuálně proděláváte. V tomto stádiu jste také infekční, což znamená, že se od vás mohou nakazit vaši blízcí či kolegové.

IgG protilátky - podílí se na protivirové imunitě a dlouhodobě chrání organismus před příznaky onemocnění. Odhaduje se, že člověk má po překonání onemocnění covid-19 imunitu asi 3 měsíce. Pokud test ukáže přítomnost těchto protilátek, znamená to, že jste onemocnění již překonal.

Vyšetření na přítomnost protilátek si můžete nechat udělat na vybraných odběrových místech nebo si zakoupit sadu na domácí testování. Jako vzorek slouží kapka krve odebraná z prstu a smíchaná s testovacím roztokem. Výsledek víte za několik minut. O tom, že kvůli koronaviru planeta Země po letech utichla, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu