|  STYL
čt 18. dubna, svátek má Valérie, zítra Rostislav
Děti
Střádat si penízky do pokladničky mohou už děti ve školce 

Děti a první pokladničky aneb kdy začít s učením finanční gramotnosti

24. dubna 2021 08:20 / Depositphotos
 0   0
Už dlouho se diskutuje o tom, že by se děti měly již na základní škole učit tzv. finanční gramotnost. Už jako malé vnímají, že rodiče chodí do práce a často se ptají proč. Odpověď je jasná, aby vydělali peníze na bydlení, jídlo a samozřejmě hračky, které děti tak často chtějí. Proč jim tedy nepořídit pokladničku, aby si na vytouženou hračku zkusily peníze ušetřit.

Rodiče chtějí, aby si děti užily své dětství a často je od rodinných starostí a povinností drží stranou. Na tom sice není nic špatného, ale co se týká peněz, měli byste svůj postoj přehodnotit. Pokud hodláte své potomky co nejlépe připravit na to, že jednou budou muset hospodařit samostatně, je třeba s nimi o penězích mluvit co nejčastěji a začít co nejdříve. Měli byste svým ratolestem už od útlého věku vysvětlit, odkud se peníze berou a jak s nimi co nejlépe zacházet. Díky tomu budou později na reálný svět podstatně lépe připraveny. A jak jinak děti začít učit hospodařit, než jim pořídit jejich první pokladničku.

Kdy je ten ideální čas 

Hodně rodičů přemýšlí nad tím, kdy je nejvhodnější čas dítěti vlastní pokladničku pořídit. Není třeba s tím otálet, klidně mu kupte první kasičku ještě před nástupem do školy. Vždy je lepší do nákupu zapojit i samotné dítě, ať si vybere takovou, která se mu líbí. Jakmile kasičku přinesete domů, nezapomeňte do ní potomkovi vložit alespoň pár mincí coby první vklad. V předškolním věku ještě nemá dítě o hospodaření s penězi žádný pojem, takže je zbytečné dávat mu pravidelné kapesné. I tak mohou malým dětem v pokladničce korunky pěkně přibývat.

Jak do pokladničky přispívat

Jak už jsme řekli, i bez kapesného si mohou děti našetřit nemalou částku. Ze začátku stačí, když jim do pokladničky občas hodíte nějakou tu minci, třeba když se vám rozsypou a prckové vám je pomohou sesbírat. Vděčnými dárci bývají také babičky a dědečkové.

Odborníci však radí nedávat dětem peníze za běžnou pomoc v domácnosti. Podílet se na úklidu či jiné podobné činnosti by měla být samozřejmost, za kterou stačí hezky poděkovat. Dítě by nemělo žít v představě, že pokud doma umyje nádobí, dostane za to zaplaceno. Mít určité povinnosti patří k zdravým pracovním návykům. Jiné je to ale s mimořádnou pomocí, například když se váš potomek rozhodne celé rodině umýt boty, pomůže vám s vyplevelením zahrádky a podobně. Za to už si přiměřenou odměnu zaslouží.

Budou chtít počítat

Obzvláště malé děti rády své naspořené korunky přepočítávají. Čas od času proto společně pokladničku vysypejte, zjistěte, kolik už si dítě naspořilo a klidně částku napište na papírek, který pak dejte společně s penězi zpět do pokladničky. Příště alespoň budou caparti vědět, o kolik jsou zase bohatší. A i když ještě neumějí počítat, můžete je postupně alespoň učit rozpoznat různou hodnotu mincí a dát na stranu třeba všechny koruny, na druhou hromádku seřadit dvoukoruny a tak dále. Jakmile budou děti větší, už si budou moci naspořené finance přepočítat sami, a tím si mimo jiné zdokonalí své znalosti z matematiky.

Ušetřit si na hračku je výchovné

Je jedno, jak na tom jste finančně. Nikdy by nemělo dítě dostat vše, co si umane. Pokud po něčem touží a je to nad rámec vašich možností nebo pokud už dostalo dost jiných hraček, navrhněte mu, že si na ni může samostatně našetřit. Měli byste v tom však být důslední a nechat dítě našetřit celou částku. Pokud jde o dražší věc, můžete mu chybějící část půjčit, ale rozhodně trvejte na vrácení celého dluhu. Je to pro jeho postoj v budoucnu velmi důležité. Od malička bude vědět, že je normální dluhy vracet.

Pravidelné kapesné

Co se týká pravidelného kapesného, odborníci v tom mají jasno. Ideální je zavést kapesné u šestiletých až sedmiletých dětí. Částku samozřejmě přizpůsobte svým možnostem. Nikdy by však suma neměla být přehnaně vyšší, než je to u jeho vrstevníků běžné. A to ani v případě, že jste na tom finančně dobře.

Kapesné zvyšujte s věkem potomka. U přibližně dvanáctiletých dětí pak odborníci radí zavést i peněžní povinnosti, tedy například to, že si dítě bude platit nebo alespoň přispívat na kredit do mobilu. Právě v tomto věku je už dítě schopné chápat pojem osobní rozpočet. A i když to možná na první pohled vypadá drsně, v dospělosti se mu tato zkušenost mnohonásobbně vrátí. A jakmile to bude jen trochu možné, ponoukněte potomka i k vyhledávání nejrůznějších letních brigád. Psali jsme také: Zpívejte vašim dětem. Je vědecky dokázáno, že to má úžasný vliv na dětský mozek

Fotogalerie
Klára Sanders | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu