|  STYL
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Ostatní
Výhodou oreganového oleje je, že nemá žádné vedlejší účinky 

Nedejte bakteriím šanci: Vyrobte si velmi účinnou zbraň

04. listopadu 2019 13:38 / Depositphotos
 4   0
Proti bakteriálním infekcím bývají nejúčinnější zbraní antibiotika. Jenže jejich užívání se často neobejde bez vedlejších účinků. Pokud to není vysloveně nutné, je lepší se jim vyhnout a zkusit použít přírodní antibiotikum. Jaké?

Jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik je oregano, respektive oreganový olej. Přírodní zázrak, který dokáže v mnohém nahradit tolik zatracovaná antibiotika a má i celou řadu zdraví prospěšných účinků. Vyrobte si tento olej i doma.

Nedejte bakteriím šanci

Oreganový olej se získává z květů a listů rostlin divokého oregana. Bylo zjištěno, že oreganový olej je účinný proti bakteriím Staphylococcus a dalším 25 různým bakteriím. Olej z oregana, pokud je správně destilovaný z květů a listů, je jedním z nejúčinnějších přírodních antibiotik. Ze všech aromatických rostlin má oregano nejvyšší obsah fenolů, přírodních fytochemických sloučenin, které mají silné antioxidační účinky.

Vyrobte si domácí olej

Výroba oreganového oleje je snadná, ale zabere trochu času. Budete potřebovat čerstvou bylinku, a to celou její vrchní část, včetně stonků, květů a listů, kvalitní panenský olej a zhruba půllitrovou sklenici, která je vyvařená a suchá.

Jak na to?

Oregano nahrubo nakrájejte, vložte do sklenice a zalijte olejem. Sklenici zavřete, vložte ji do hrnce s vodou a uveďte do varu. Poté ihned vypněte a nechejte sklenici v horké lázni asi deset minut. Pak ji vyndejte, položte na slunečné místo. Každý den nádobu protřepejte a po dvou týdnech hotový olej přeceďte do vhodné lahvičky, kterou skladujete ve tmě a v chladu, tedy nejlépe v lednici. 

Na jaké problémy olej pomáhá?

  • Pro zmírnění překrvené nosní sliznice a plicní infekce dejte několik kapek oreganového oleje do difuzoru nebo výparníku a zhluboka vdechujte.
  • Pokud vás bolí v krku, nakapejte 2 až 3 kapky oreganového oleje do sklenice vody, vykloktejte a poté můžete polknout.
  • Máte akné, plísně, psoriázu nebo opary? Smíchejte 1 až 2 kapky oreganového oleje s lžičkou kokosového oleje nebo gelu z aloe vera. Směs aplikujte vatovým tampónem.
  • Na bolesti svalů a zad si připravte oreganový olej se stejným dílem olivového oleje a vmasírujte.
  • Na podporu imunitního systému přidejte 3 až 4 kapky oreganového oleje do 2 dcl vody a pijte ji 2 až 3x denně, vždy před jídlem.
  • Trápí vás zápach z úst? Přidejte 1 kapku oreganového oleje na zubní kartáček s pastou.

Podzim je tu a s ním i virózy a nachlazení. Znáte přírodní antibiotika, která vám pomohou?

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu